Πενυ Καραγκουνη

                                                                                           Επιμέλεια : Ιωάννα Μπίθα
                                                                                               www.synenteuxis.gr

Είναι μόλις 20 ετών και όμως μετράει 13 χρόνια εμπειρίας στη σάλα, είναι Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο Beach Volley και παίζει στην Εθνική Beach Volley. Το 2013 ήταν σίγουρα η χρονιά της καθώς ξεκίνησε να παίζει στην Εθνική Ομάδα στο πλευρό της Βίκυς Αρβανίτη με την οποία κατέκτησαν το Πρωτάθλημα Ελλάδος και κατάφεραν να χαρίσουν στην χώρα μας την 5η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τη 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες και την ένατη θέση στο OPEN της Νοτίου Αφρικής πριν λίγες εβδομάδες.
    Η Πένυ Καραγκούνη είναι μια νέα κοπέλα, μια δυνατή αθλήτρια με μεγάλες προοπτικές που σίγουρα θα μας χαρίσει μεγάλες στιγμές  υπερηφάνειας και συγκίνησης στο μέλλον με τα χρώματα της Ελλάδας.





Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το βόλεϊ και πώς επέλεξες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα;
Ασχολούμαι με το βόλεϊ 13 χρόνια. Ξεκίνησα από τις ακαδημίες του Ηρακλή Κηφισιάς σε ηλικία 6 ετών και σε ηλικία 13 χρονών συμμετείχα στη γυναικεία ομάδα. Πιο πριν και στην αρχή παράλληλα με το βόλεϊ ασχολούμουν με το τενις, το οποίο μου άρεσε πολύ. Επέλεξα τελικά το βόλεϊ επειδή ήταν ομαδικό άθλημα και μετά από παρακίνηση των γονιών μου, και κυρίως του πατέρα μου.


Πώς κατέληξες να παίζεις στην Εθνική Ομάδα Beach Volley; Περίμενες ότι θα κατάφερνες σε τόσο μικρή ηλικία να συμμετέχεις στην Εθνική και ότι θα γινόσουν  συμπαίκτρια με τη Βίκυ Αρβανίτη ; 
 Είναι αλήθεια πως δεν το περίμενα. Δεν το φανταζόμουν καν, αφού πέρυσι το καλοκαίρι έβλεπα τη Βίκυ και τη Μαρία από την τηλεόραση να συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου και, ειλικρινά, τις θαύμαζα. Δεν περίμενα να έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ δίπλα σε μια τόσο μεγάλη και καταξιωμένη αθλήτρια, όπως η Βίκυ. Είναι τιμή για μένα. Όσον αφορά την κλήση μου, ήμουν στην Εθνική ομάδα Βόλεϊ και ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Beach Volley μου πρότεινε να το δοκιμάσω για να δω αν μ’αρέσει και αν μπορώ να αντεπεξέλθω στις συνθήκες του αθλήματος. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη!


Πριν μπει το beach volley και η Εθνική στη ζωή σου έπαιζες σε μια μεγάλη και καταξιωμένη ομάδα, στον Ηρακλή Κηφισιάς, με τον οποίο είχες κατακτήσει εννέα Πρωταθλήματα Ελλάδος. Τι αντιπροσωπεύει για σένα η κάθε ομάδα; Και πώς αποφάσισες να σταματήσεις τη σάλα;
 Ο Ηρακλής Κηφισιάς ήταν η μοναδική ομάδα που αγωνίστηκα όσο έπαιζα σάλα. Είναι ένα οικογενειακό σωματείο και μαζί με κάποιες ακόμα κοπέλες δεθήκαμε αρκετά, γι’αυτό κάναμε και αυτές τις επιτυχίες. Το να αγωνίζεσαι για την Εθνική ομάδα της χώρας σου, όμως, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Εκπροσωπείς ένα έθνος και η Ελλάδα πρέπει να δείξει ένα καλό πρόσωπο αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μέσω του αθλητισμού πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της σε παγκόσμιο επίπεδο.


Σε δυσκόλεψε η μετάβαση από τη σάλα στο beach volley; Είχες παίξει και στο παρελθόν; 
  Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα αρκετά. Έπαιζα καμιά φορα στην παραλία για πλάκα μόνο, δεν είχα ασχοληθεί ποτέ πιο σοβαρά. Δεν πίστευα όμως ότι μπορεί να είναι τόσο διαφορετικά αθλήματα. Φαίνεται πως το beach volley είναι πολύ πιο εύκολο και λιγότερο απαιτητικό. Προσωπικά, θεωρώ πως είναι αρκετά δύσκολο, καθώς έχεις να αντιμετωπίσεις, εκτός από τις συνθήκες του αγώνα, και τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Ακόμη, δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να θεωρηθεί ομαδικό άθλημα και αυτό, από μόνο του, το καθιστά πιο απαιτητικό από οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα. Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα αρκετά στην μετάβασή μου από το ένα άθλημα στο άλλο, αφού έπρεπε σε διάστημα 2 μηνών να μάθω τεχνική και τακτική διαφορετική απ’ό,τι είχα συνηθίσει.


Το beach volley έχει τη φήμη του «χαρούμενου αθλήματος», καθώς η καλοκαιρινή του διάθεση του προσδίδει ένα διασκεδαστικό τόνο. Σε προδιαθέτει θετικά αυτή η ατμόσφαιρα;
  Νομίζω είναι δικαιολογημένη αυτή η φήμη. Ειδικά στα παγκόσμια τουρνουά η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι θεατές αλλά και οι speakers είναι απερίγραπτη. Είσαι στο γήπεδο και σε κάθε πόντο άκους χιλιάδες άτομα να πανηγυρίζουν και να συγχρονίζονται στο ρυθμό της μουσικής. Αυτό σε βοηθάει από μόνο του να συγκεντρωθείς περισσότερο στην κάθε φάση του αγώνα και να κυνηγήσεις τη νίκη.


Το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά που συμμετείχες σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Αυστρία, οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Τουρκία,  το Ελληνικό Πρωτάθλημα και τέλος το Open της Νοτίου Αφρικής. Ποια είναι τα συναισθήματά σου και οι σκέψεις σου για την επιτυχημένη χρονιά που πέρασε; Μπορείς να κάνεις έναν απολογισμό;
  Ομολογώ πως για μένα ήταν μια δύσκολη χρονιά, καθώς δεν είχα περιθώριο για ξεκούραση μετά το τέλος του πρωταθλήματος με τον Ηρακλή. Υπήρξε κούραση αλλά και αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες, κυρίως στο ξεκίνημα. Δεν θα μπορούσα όμως να μη θεωρήσω αυτή τη χρονιά επιτυχημένη, διότι κάποια αποτελέσματα, όπως η πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Σίγουρα, όμως, δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζεται η δουλειά και οι διπλές προπονήσεις, ήδη απ’ τις πρώτες μέρες του Γενάρη, αφού στόχος μας είναι η πρόκριση στην Ολυμπιάδα του 2016 στο Ρίο!


Μπορείς να ξεχωρίσεις την εντονότερη στιγμή που είχες τον περασμένο «γεμάτο» χρόνο;
Υπήρξαν αρκετές. Θα αναφερθώ στον αγώνα που διεξήχθη στο Klagenfurt της Αυστρίας για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη απέναντι στη δεύτερη ομάδα του ταμπλώ. Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε, αφού εγώ έπαιζα μόλις 3 μήνες. Ειδικά οι τελευταίοι πόντοι ήταν χαρακτηριστικοί, καθώς και οι πανηγυρισμοί μας μετά τη λήξη του παιχνιδιού! Έτσι εξασφαλίσαμε την πέμπτη θέση.


Εκτός από παίκτρια στην Εθνική beach volley είσαι και φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Κατορθώνεις να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου, την οικογένειά σου και τους φίλους σου και ταυτόχρονα να προπονείσαι και να σπουδάζεις;
Είναι αλήθεια πως ο ελεύθερός μου χρόνος είναι ελάχιστος. Μάλιστα, λόγω των διπλών προπονήσεων δεν προλαβαίνω να παρακολουθώ τα μαθήματα στη σχολή και λόγω των συνεχών υποχρεώσεων χάνω την εαρινή περίοδο και εξεταστική. Οπότε το Σεπτέμβρη έχω να καλύψω αρκετά κενά. Χρόνο για φίλους και οικογένεια δεν έχω πολύ, αλλά από όλους υπάρχει κατανόηση. Πιστεύω, βέβαια, πως επιβάλλεται να μπορείς να συνδιάζεις τα πάντα, για να μπορείς να έχεις καλύτερη επίδοση σε αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο. Η μονομέρεια δεν βοηθάει.

Πώς σου αρέσει να περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο;
Όπως προανέφερα, δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος ελεύθερος χρόνος. Όταν βρίσκω, προτιμώ να συναντώ φίλους και να βλέπω ταινίες. Μ’αρέσει να μένω και στο σπίτι διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, ενώ όταν έχει καλό καιρό συνηθίζω να κάνω βόλτα σε κάποιο παραλιακό μέρος. Λατρεύω τη θάλασσα!

Ο πρωταθλητισμός είναι σίγουρα ένα σκληρό, επίπονο και εξαιρετικά πιεστικό εγχείρημα το οποίο επιβαρύνει τόσο το σώμα, όσο και την ψυχολογία του αθλητή.  Θα μπορούσες να πεις πως έχεις συνηθίσει στο σκληρό αυτό πρόγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή υπάρχουν στιγμές που νιώθεις κόπωση;
 
Σαφώς ο πρωταθλητισμός είναι κάτι που σε φθείρει κυρίως με την πάροδο του χρόνου, καθώς απαιτείται πλήρης συγκέντρωση και αέναη προσπάθεια καθ' όλη τη διάρκειά του. Παρ΄όλα αυτά, το γεγονός ότι στο beach volley δεν είναι η πρώτη φορά που εκτίθεμαι σ' αυτή την πίεση, σε συνδυασμό με το -κατά τη γνώμη μου- πολύ σωστά μελετημένο πρόγραμμα που ορίζει το προπονητικό τιμ, είναι οι παράγοντες που με έκαναν να μην αντιμετωπίσω έντονα προβλήματα κόπωσης.

Είσαι μια νέα κοπέλα κι όμως έχεις κατορθώσει να φτάσεις ήδη πολύ ψηλά, και σίγουρα θα φτάσεις ακόμα ψηλότερα. Τι σε εμπνέει και τι είναι αυτό που σε ενδυναμώνει και σε κάνει να θες να προσπαθείς για το καλύτερο;
Αν δεν έχεις όνειρα δεν μπορείς να φτάσεις ποτέ ψηλότερα. Κάθε στόχος που βάζεις πρέπει να αποσκοπεί στο να σε πάει ένα βήμα παραπέρα. Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη νέα χρονιά και γενικότερα για την επόμενη τριετία είναι αρκετά υψηλοί αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτοι. Αυτό είναι που δεν με αφήνει να επαναπαυτώ. Δεν θα πρέπει, βέβαια, να παραλείψω πως υπάρχουν και 3-4 πολύ κοντά σε μένα άτομα που και τις δύσκολες στιγμές μου υπενθυμίζουν πως ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάω.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ;
 
Νομίζω η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει προέρχεται από έναν άνθρωπο που είναι δίπλα μου και ήταν να πιστέψω στον εαυτό μου και να πιστέψω πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο! Με έχει βοηθήσει αρκετά!


Ποιοι είναι οι στόχοι σου για φέτος στο beach volley; Και ποια τα όνειρά σου για το  μέλλον;
Φετινός στόχος είναι να μαζέψουμε αρκετούς βαθμούς για να είμαστε πιο κοντά στην πρόκριση για την Ολυμπιάδα. Θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τις πρώτες θέσεις σε κάποια τουρνουά και αυτό θα εξαρτηθεί, κυρίως, από τη δική μας προετοιμασία. Εκτός από την πρόκριση, θα ήθελα να τελειώσω τη σχολή μου και στο μέλλον να καταφέρω να εξασκήσω το επάγγελμα της καθηγήτριας που με ενδιαφέρει πολύ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου