Black Hat Bones, vol. 1

Ακούω συχνά ότι δεν υπάρχει ελληνικό ροκ πλέον και ότι ό,τι υπήρχε είναι «περασμένα μεγαλεία». Ωστόσο επειδή πιστεύω το αντίθετο θα το αποδείξω, και μάλιστα με απτό παράδειγμα. Στις 21 Μαΐου 2013 οι Black Hat Bones, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή A Hard Days Night και μας μίλησαν (σε εμένα και την Σύλβια) για την δουλειά τους και όχι μόνο. Οι απαντήσεις τους, απλά απολαυστικές. Αυτά είναι το πρώτο μέρος όσων μας είπαν. Το δεύτερο θα έρθει σύντομα. Θυμίζουμε ότι οι BHB θα εμφανιστούν στο S.i.x Dogs στις 6 Ιουνίου μαζί με τους Madleaf και τους Stillborn Virtue.
          Πώς προέκυψε το όνομα;
Μπάμπης: Το BHB; Πάσα, το λέει πάντα ο Άγγελος αυτό.
Άγγελος: Όπως έχουμε ξαναπεί και θα το λέμε πάντα παντού, όπου μας ρωτάνε, παλιά είχαμε άλλο όνομα και η μπάντα δεν ήταν στα καλύτερά της, για να το πω έτσι, και ήμασταν σε φάση να διαλυθούμε. Οπότε θέλαμε μια αλλαγή και είπαμε ότι πρέπει να αλλάξουμε όνομα για να δούμε τι θα γίνει. Ψάχναμε από δω κι από κει στο ίντερνετ και βρήκαμε κάποια λογοπαίγνια με την φράση “black cat bone”, το αλλάξαμε λίγο, το πήραμε και έμεινε.
          Σας έφερε τύχη προφανώς.
Α: Ναι, έφερε άλλο αέρα.
          Πόσα χρόνια είστε μαζί ως μπάντα;
Μ: Ως BHB με την υπάρχουσα σύνθεση είμαστε δύο χρόνια μαζί.
Α: Από παλιά τραβάει πολύ...
Μ: Είμαστε 4 χρόνια εμείς οι τρεις μαζί (στην εκπομπή ήταν και ο Χρήστος, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος που θα δείτε τις απαντήσεις του στη συνέχεια), αλλά με αυτόν τον ντράμερ (ο μοναδικός απών από την συνέντευξη) που είμαστε τώρα είμαστε δύο χρόνια.
          Ποιες είναι οι επιρροές σας; Τι μουσική ακούτε;
Α: Βλάχο, πάρ’ το πάνω σου αγόρι μου.
Χ: Ακούμε πολύ διαφορετικά πράγματα ο καθένας. Εγώ ακούω, πώς να το χαρακτηρίσω... κοίταξε να δεις, εγώ το έχω ξαναπει, δεν ντρέπομαι, το δηλώνω όσο και αν τους φέρνω σε αμηχανία, αγαπημένη μου μπάντα είναι οι HIM. Μετά ακούω Googoodolls και τέτοια, τον σπάω τον καρπό αν χρειαστεί στη μουσική. (γέλια)
Α: «...στη μουσική.», μ’ άρεσε το σχόλιο.
Χ: Ναι, μην παρεξηγηθούμε. Τέτοια μουσική ακούω, «ψιλοποπίζω» θα έλεγα.
Α: Εγώ, δεν ξέρω, ακούω ακριβώς το αντίθετο από το Χρήστο. Δεν εννοώ ότι ακούω «αντρίλες», χαρντκορίλες και τέτοια, αν και μ’ αρέσουν, ακούω πιο «σαπιοροκιές», δηλαδή μ’ αρέσουν πιο «τετράγωνα» πράγματα, όχι καλοπροσεγμένα όχι καλογραμμένα, πιο ροκ πράγματα.
Μ: Εγώ ακούω τα πάντα, αυτό το κλασικό που λέμε, αλλά πώς να το πω; Θ’ ακούσω από ποντιακά και ρεμπέτικα, που παίζω κιόλας και ποντιακά και ρεμπέτικα, μέχρι Pantera. Ό,τι, βασικά, είναι ωραίο και κάθεται καλά στ’ αυτιά μου θα το ακούσω, ό,τι κι αν είναι, δεν στέκομαι σε είδη – λίγο πολύ όλοι το κάνουμε αυτό.
Χ: Ναι, όλοι το κάνουμε αυτό.
Α: Όχι, εσύ δεν το κάνεις, εσύ είσαι ποπ. (γέλια)
Μ: Μ’ αρέσει και η ελληνική μουσική αρκετά και το παραδοσιακό πολύ.
          Πώς ξεκίνησε ο καθένας σας να έχει σχέση με τη μουσική;
Χ: Μαζί ξεκινήσαμε, ήταν η ίδια περίοδος που ξεκινήσαμε όλοι. Ξεκίνησα κιθάρα γιατί μ’ άρεσε.
Α: Εγώ άλλα ξέρω αλλά δεν θα τα πω στον αέρα... (γέλια)
Χ: Δεν ξέρω τι έχεις στο μυαλό σου, σοβαρά μιλάω, θα το έλεγα, δεν έχω πρόβλημα.
Μ: Τον σπάει τον καρπό, το είπε και πριν. (γέλια)
Α: Καλά, ότι σπάει τον καρπό χρόνια τώρα (κι άλλα γέλια), αλλά λίγο πολύ κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι στην ίδια ηλικία.
Χ: Στην ίδια σχολή μουσικής είχαμε ξεκινήσει...
          Ναι, αλλά ποιο ήταν το στοιχείο που σου έκανε «κλικ» και είπες ότι θα ασχοληθείς. Πολλοί ακούνε μουσική, αλλά δεν γίνονται μουσικοί.
Α: Να, στο ξαναλέει η κοπέλα. (όπως καταλαβαίνετε η ερώτηση ήταν από την Σύλβια)
Χ: Βασικά άκουγα Maiden.
          Απέχει απ’ τους HIM.
Χ: Ναι, εντάξει, έχω ακούσει όλα τα είδη, αλλά η πρώτη μπάντα με την οποία είχα κόλλημα ήταν οι Maiden. Έβλεπα live αυτό το πράγμα και ήθελα να το κάνω. Από εκεί ξεκίνησε.
Α: Κι εγώ κάπως έτσι ξεκίνησα. Ξέρεις ποιο είναι το πράγμα; Λέμε όλοι ότι ακούμε μουσική, όλα γαμάτα κι έτσι, αλλά πιστεύω ότι μόνο η ροκ σε κάνει να θέλεις να κυνηγήσεις αυτό το πράγμα. Κι εγώ άκουγα μουσική από πολύ μικρός, γιατί ακούγαμε όλοι στο σπίτι χαζομάρες και τέτοια, και μόλις άκουσα Paranoid από Black Sabbath είπα ότι θα μάθω μουσική τώρα, τώρα θέλω να το κάνω κι εγώ αυτό – τελείως εγωιστικά.
Μ: Εγώ ξεκίνησα να τραγουδάω γενικά από μικρός, αλλά ήμουν σε χορωδίες και τέτοια – κάπως έτσι ξεκίνησα, δηλαδή ήδη από το δημοτικό είχα ξεκινήσει από χορωδίες κλπ.
          Μπήκε και το θέμα μπάνιο κάπου στη μέση; (γέλια)
Μ: Όχι, δεν υπήρξε, αντιθέτως ξεκίνησα να τραγουδάω στο μπάνιο πολύ μετά και για μία μικρή περίοδο, πλέον δεν τραγουδάω, δεν μου έρχεται να τραγουδήσω.
Α: Εγώ ακόμα τραγουδάω στο μπάνιο και πολύ δυνατά.
Μ: Δεν μου έρχεται να τραγουδήσω στο μπάνιο γιατί τραγουδάω σε όλους τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, σε οποιαδήποτε στιγμή μου έρθει. Μπορεί και να μην τραγουδήσω και καθόλου κατά τη διάρκεια της μέρας. Και πότε μου ήρθε να το κυνηγήσω; Στην ηλικία της εφηβείας περίπου, ξεκίνησα με διάφορες μπάντες να βλέπω, αυτό που είπε και ο Άγγελος, δηλαδή είναι η ροκ μουσική που βλέπεις στο live την απόδοση του άλλου και λες θα ‘θελα να το κάνω κι εγώ αυτό. Και κάπως έτσι...
          Με τον Μπάμπη είμαστε συμφοιτητές στο φιλολογικό. Οι υπόλοιποι με τι ασχολείστε πέρα απ’ το συγκρότημα;
Χ: Σπουδάζουμε.
Α: Σπουδαστή...Μεγάλος σπουδαστής ο Χρήστος... (γέλια)
Χ: Εγώ είμαι στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών.
Μ: Και ο ντράμερ μας είναι στο ίδιο τμήμα.
Α: Κι εγώ σπουδάζω λίγο, μηχανικός μεταλλείων.
          Ετοιμάζεστε να βγάλετε καινούριο δίσκο. Πώς σας φαίνεται η
διαδικασία; Πρώτα απ’ όλα το έχετε ξανακάνει, σωστά;
Χ: Έχουμε βγάλει αυτό το EP που περιέχει 4 τραγούδια και το El Camino που το βγάλαμε μετά.
          Πώς ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκατε σε ένα στούντιο;
Χ: Ωραία εμπειρία, πολύ ωραία. (ο Άγγελος χαμογελάει) Η διαδικασία είναι σε κάποιες φάσεις πιεστική γιατί στα στούντιο είναι με την ώρα και όσο περνάει η ώρα πληρώνεις παραπάνω, αλλά ως εμπειρία είναι πάρα πολύ ωραία.
          Και σε σχέση με το live;
Μ: Καμία σχέση.
Χ: Σε σχέση εννοείς το να ηχογραφείς με το να παίζεις live. Μου φαίνεται το live.
Μ: Όλοι προτιμούν το live, απλά πρέπει να υπάρξει ηχογράφηση για να υπάρξει και το live. Απλά, καμία σχέση...
Χ: Και ως διαδικασία και ως feeling.
Μ: Στην ηχογράφηση πρέπει να είσαι εκεί, ενώ το live είναι πιο ελεύθερο και γουστάρεις κιόλας.
          Εξακολουθείς να γελάς ύπουλα. (προς τον Άγγελο, γέλια)
Α: Με καλύπτουν τα παιδιά.    
          Πώς ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκατε στη σκηνή και είχατε κόσμο αποκάτω;
Α: Με τους Zeus ήταν;
Μ: Ως μπάντα;
Χ: Ναι, με τους Zeus ήταν.
Α: Με τους Planet of Zeus ήταν.
Χ: Στην ουσία, όπως είμαστε τώρα, ναι.
Α: Τρέμαμε λίγο.
Μ: Ήταν λίγο περίεργα γιατί είχες αποκάτω...
Α: ...ένα γεμάτο «Αν»...
Χ: ...που περίμενε να ακούσει και τους Zeus.
Α: Υπήρχε και αυτό το άγχος, ξέρεις. Ναι μεν είχαμε θετικά σχόλια, αλλά για τους πιο πολλούς που είχαν έρθει ήταν «άντε να δούμε και τους Zeus», που τότε είχαν βγάλει και το δίσκο και έγινε το πρώτο μεγάλο live και έγινε χαμός.
Χ: Είχε πάρα πολύ κόσμο.
Α: Λιποθυμούσαν άτομα... πανικός.
          Έχω απορία για το logo σας. Και αυτό το 13:13 στο ρολόι;
Α: Δεν είναι εδώ ο αρμόδιος.
Χ: Αυτό είναι σχεδιασμένο στο χέρι από το ντράμερ.
Μ: Γιατί έχει και αυτό το ταλέντο. Εκτός από μουσικός είναι ζωγραφίζει κιόλας.
Α: Είναι καλλιτέχνης γενικά.
Χ: Το είχε φτιάξει στο χέρι και στη συνέχει το περάσαμε και το κάναμε μπλούζα. Τώρα το 13:13...
Μ: Το 13:13, έτσι όπως το έχει σχεδιάσει, με λίγη φαντασία το 13 γίνεται Β και το 13:13, πάλι αν το φανταστείς γίνεται BHB, τα αρχικά μας δηλαδή.
           Πριν σας ρωτήσαμε για την πρώτη φορά που βρεθήκατε σε στούντιο. Πόσο εύκολο είναι σήμερα να μαζευτεί μια παρέα, να φτιάξει μια μπάντα, να ξεκινήσει, να πάει στο στούντιο και να βγάλει δικά της τραγούδια;
Μ: Κοίταξε, από την στιγμή που ξεκινάς μια μπάντα μέχρι τη στιγμή που θα μπεις στο στούντιο για να γράψεις δικά σου κομμάτια, μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο κυρίως πρέπει να γράψεις τα κομμάτια (γέλια), γιατί αν δεν υπάρχουν κομμάτια δεν μπορείς να γράψεις κομμάτια δικά σου. Αλλά παίζουν κι άλλα ρόλο, δηλαδή θέλει χρόνο, θέλει χρήμα. Και για μπάντες που ξεκινούν από το μηδέν είναι ένα μεγάλο εγχείρημα να γράψεις album, αλλά αν δεν τολμήσεις, αν δεν έχεις το θάρρος να το κάνεις δεν θα μάθεις ποτέ τι μπορεί να βγει απ’ αυτό.
Α: Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις. (γέλια)
Μ: Εντάξει, είναι πολύ ωραία φάση. Κάποτε λέγαμε «θα φτάσει η στιγμή;», που μπορεί να μην έφτανε ποτέ, και τώρα είμαστε στη φάση που συζητάμε για το album και είναι προ των πυλών, οπότε είναι άλλη φάση...
          Όνομα για το album έχουμε;
Μ: Έχουμε ένα ονοματάκι (γέλια). Το όνομα του album θα είναι ίδιο με το
κομμάτι που γράψαμε και λέγεται “High Gain Devil Rockers”.
          Για την προηγούμενη ερώτηση θέλω και την άποψη των αλλων δύο.
Α: Μια κιθάρα να έχεις, ένα μπάσο και να παίζεις τύμπανα και την έφτιαξες τη φάση, δεν θέλει πολύ. Απλά μετά είναι τι στόχους έχεις σαν άνθρωπος γενικά να κάνεις μέσα απ’ αυτό, δηλαδή αν το δεις χαλαρά και να περνάς καλά και ιστορίες είναι πολύ εύκολο. Πληρώνεις την πρόβα σου, πας, παίζεις, περνάς καλά, κλείνεις καλά και τέλος. Τώρα αν θες να αρχίσεις να ηχογραφείς και πόσο καλά θες να είναι η ηχογράφηση και πόσο έχεις το χρόνο και το χρήμα να το κάνεις αυτό, αλλάζουν τα στάνταρ και η διαδικασία που θα το πετύχεις. Απλά πιστεύω ότι ο καθένας, ό,τι στάνταρ βάζει, πρέπει να είναι χαρούμενος, οπότε είτε βγάλει είτε δεν βγάλει album, είτε παίζει είτε δεν παίζει, δεν ξέρω, το ίδιο είναι. Απλά είναι άλλα τα στάνταρ για να πετύχεις τους στόχους σου.
Χ: Με κάλυψαν τα παιδιά
Α: Yesssssss!!! (γέλια)
Χ: Συμφωνώ και με το Μπάμπη και με τον Άγγελο. Είναι αυτό· αν θες απλά να φτιάξεις μία μπάντα για να παίζεις και να περνάς ωραία είναι εύκολο. Τώρα το πόσο θα το προχωρήσεις, μπαίνουν και οι δυσκολίες στη μέση, θέλει χρόνο, θέλει χρήμα, θέλει πολλά πράγματα. Είναι αυτά που θέλει περισσότερο.
Μ: Και θέλει και αποφασιστικότητα φυσικά.
          Τα σχέδιά σας, λοιπόν, για το μέλλον;
Χ: Τα σχέδια είναι να ηχογραφηθεί το album, να τελειώσει και live.
Μ: Κι εγώ θέλω να βγει το album πρώτα και μετά όσα περισσότερα live γίνεται. Μετά κάποια στιγμή ελπίζω να έρθει και το tour, να φύγουμε λίγο έξω.
Α: Θα ακολουθήσω το παράδειγμα του Χρήστου και θα πω ότι με κάλυψαν απόλυτα τα παιδιά, αλλά πιστεύω ότι ανάλογα με την φάση που βρίσκεται η μπάντα τα σχέδια αλλάζουν. Πώς να στο πω; Όταν πρωτοφτιάξαμε τη μπάντα με τη νέα σύνθεση λέγαμε «μαλάκα, να κάνουμε ένα live γαμάτο». Έγινε το live. Μετά λέγαμε να φτιάξουμε το EP μας. Το φτιάξαμε. Μετά να παίξουμε ένα μεγαλύτερο live, να γράψουμε δίσκο. Πιστεύω όταν γραφτεί ο δίσκος θα ξεφύγει η κατάσταση, θα ζητάμε πολλά, δεν ξέρω τι θα γίνει... Μετά... Είμαστε στη φάση ότι μας λείπει το βασικό στοιχείο, που είναι ένα album – για την μουσική που παίζουμε τουλάχιστον – που είναι το κλειδί γι’ αυτό που θέλει ο κόσμος να ακούσει. Έχουμε παίξει live και μας ζητάνε και δεν έχουμε να δώσουμε κάτι στον κόσμο για να ακούσει τα κομμάτια μας πιο ολοκληρωμένα. Θα αλλάξουν τα πλάνα και θα έχουμε άλλα σχέδια στο μυαλό μας.
          Όμως το album είναι κάτι που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά.
Α: Ναι, είμαστε πολύ κοντά, το πιάνουμε σχεδόν.
          Ξέρουμε περίπου πότε θα κυκλοφορήσει;
Μ: Αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο.
Α: Ελπίζουμε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε τελειώσει τις γενικές ηχογραφήσεις, το χοντρό πράγμα, και μετά από εκεί και πέρα να κατασταλάξουμε πόσο θέλουμε να δώσουμε χρόνο και χρήμα να βγει καλό αυτό που έχουμε γράψει, μετά να δούμε πώς θα το κυκλοφορήσουμε...
Μ: Τα διαδικαστικά πάντως μες στο καλοκαίρι θα έχουνε τελειώσει.
Χ: Ό,τι περνάει από το χέρι μας θα τελειώσει γρήγορα, μετά τα άλλα είναι λίγο...
          Σίγουρα όταν μπαίνουν και άλλοι στην διαδικασία δεν μπορείς να υπολογίσεις. Τώρα, σ’ αυτή τη φάση, αν θέλει κάποιος να σας ακούσει πέρα από το live, πού αλλού μπορεί να μάθει πράγματα για σας;
Α: Έχουμε και εμείς ένα facebook, τι να κάνουμε..., εννοώ είναι ο πιο εύκολος τρόπος να σε πλησιάσει κάποιος.
Μ: Απλά πληκτρολογεί το όνομα
Α: Αλλά παίζουμε και συνέχεια, όποτε μας δίνεται ευκαιρία παίζουμε πάντα και στα live μπορεί να μας γνωρίσει κανείς και να τα πούμε.
Μ: Παίζουμε στις 6 Ιουνίου στο S.i.x. Dogs με τους Madleaf και στις 29 του μήνα με τους Mahakala.



To be continued με το πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά, ποια είναι η άποψή τους για το downloading και για το πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει μία νέα μπάντα. Stay tuned!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου