Black hat Bones, vol. 2

Και επιτέλους, ήρθε η ώρα για το δεύτερο μέρος (εδώ το πρώτο)!!! Το ξέρω ότι το παράκανα αυτή την φορά με την καθυστέρηση (το τρέναρα κάπου στις 20 μέρες) αλλά εξεταστική και θεοί πείθονται. Όπως και να έχει, ΒΗΒ vol. II κόσμε!!!! Και για να μην ξεχνιόμαστε!!! Σήμερα στο S.i.x. Dogs με Mahakala και Forsaken Memoriam, ενώ στις 8 Ιουλίου ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ROCKWAVE FESTIVAL (το εμπεδώσατε ή να μεγαλώσω κι άλλο την γραμματοσειρά; αφήστε comment αποκάτω). BLACKHAT BONES @ ROCKWAVE FESTIVAL 2013 λέμε!!!!!!

Κομμάτια σας κυκλοφορούν και στο youtube.
A: Ναι, οπότε πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολο να μας βρει κάποιος αν ψήνεται.
Με τι άλλο ασχολείστε εκτός από την μουσική; Μας έλεγε ο Μπάμπης ότι διαβάζει.
Μ: Διαβάζω “Φως”, “Πρωταθλητή”, “Γαύρο”...
Ξέρεις την άποψή μου γι' αυτά. (γέλια)
Μ: Το ξέρω, γι' αυτό το αναφέρω. Κανένα “Ριζοσπάστη άν πέσει στα χέρια μου”.
Η Σύλβια δεν έχει μιλήσει ακόμα βλέπεις...
Σ: Φανατική Παναθηναϊκός, πάω και γήπεδο... (γέλια)
Μ: Δεν ξέρω τι έχετε να πείτε για το ποδόσφαιρο, που κι εγώ δεν θέλω να πω κάτι, αλλά για το μπάσκετ δεν μπορείς να μιλήσεις...
Για το μπάσκετ όντως δεν μπορώ να μιλήσω, εκεί μεταξύ Α2 και Β1 δεν σε παίρνει να μιλάς...
Μ: Το τι διαβάζω, ε; (τρολλάρισμα από καλεσμένο στο σημείο αυτό, επανέφερε την κουβέντα μόνος του εκεί που έπρεπε...) Αυτή την περίοδο το έχω ρίξει στον Bukowski. Μ' αρέσει. (γέλια)
Εσείς τι άλλα ενδιαφέροντα έχετε πέρα απ' την μουσική;
Μ: Πέρα απ' τον Bukowski (γέλια). Επίσης μ' αρέσει τόσο πολύ ο Bukowski που ένα κομμάτι μας λέγεται “Love is a dog from hell”, από το ομώνυμό του.
Χ: Πέρα απ' την μουσική κανένα game παίζω...
Μ: Υψηλά ενδιαφέροντα... (γέλια)
Γιατί ρε συ, το βιντεάκι του Mikeius για τα videogames δεν το έχετε δει;
Μ, Α, Χ: Το έχουμε.
Η σειρά σου Άγγελε.
Α: Δεν ξέρω, δεν διαβάζω, δεν μαγειρεύω (ο Μπάμπης είναι και καλός μάγειρας σύμφωνα με φήμες), δεν κάνω τίποτα. Έχω να διαβάσω και να γράψω πολύ καιρό. Γενικά μόνο με μουσική ασχολούμαι όλη την μέρα – το επιδιώκω κιόλας.
Νωρίτερα λέγαμε ότι μπορεί να σας βρει κάποιος στο youtube. Όπως όλοι ξέρουμε το downloading είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο. Ποια η άποψή σας γι' αυτό; Τα τραγούδια σας μπορεί να τα κατεβάσει κάποιος free.
Μ: Προφανώς.
Α: Θα του κόψω τα πόδια. (γέλια)
Μ: Κοίταξε. Επειδή πλέον όλοι κατεβάζουν, γι' αυτό το λόγο υπάρχουν και τα
κομμάτια μας ώστε να τα κατεβάσει κάποιος ελεύθερα. Απλά, εγώ, παρόλο που κατεβάζω αρκετά, δεν συμφωνώ μ' αυτή την φάση, με την έννοια ότι κάποτε, όταν ήμουνα μικρός και δεν υπήρχε αυτή η μανία με το downloading, ήθελα να πάρω ένα cd – το πρώτο cd που πήρα ήταν το The Wall των Pink Floyd – και θυμάμαι μου έδιναν λεφτά οι γονείς μου να πάρω μια τυρόπιτα στο σχολείο – ήταν και οι δραχμές τότε – και ήμουν σε φάση να περιμένω για πολύ καιρό – είχα πάει στο δισκοπωλείο να δω τι παίζει και περίμενα περίμενα περίμενα ώστε να μαζέψω τα λεφτά. Ήταν άλλη η φάση τότε. Μάζευες τα λεφτά, θα έπαιρνες το cd , θα καθόσουν να το ακούσεις κα θα το έλιωνες μέχρι να πάρεις το καινούριο, δηλαδή θα το άκουγες στο cd player, θα διάβαζες τα βιβλιαράκια μέσα, θα μάθαινες τα πάντα. Θα διάβαζες τους στίχους, θα τους ήξερες απέξω – ήταν μαγεία. Τώρα ό,τι θέλεις το κατεβάζεις, το ακούς και κάνεις απλά μια ακρόαση – τίποτε άλλο. Δεν μπορείς να πεις, όμως, ότι ότι γουστάρεις με κάτι, γιατί παλιά ήταν αυτό, γούσταρες κάτι και έπρεπε να κάνεις μια μικρή, δεν ήταν τίποτα τρελό, θυσία, για να μαζέψεις τα λεφτά ώστε να το απολαύσεις. Τώρα πλέον δεν υπάρχει αυτή η απόλαυση γιατί όλα είναι εκτεθειμένα – καλό για την φάση που είμαστε εμείς, που δεν είμαστε ευρέως γνωστοί – αλλά για άλλες μπάντες είναι λίγο κάπως να είναι όλα εκτεθειμένα έτσι. Δεν έχει πλέον μαγεία. Νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτα, κατεβάζεις κάτι και νιώθεις ότι έχεις αέρα. Αν έχεις ένα cd, είναι μπροστά σου, το βλέπεις.
Έτυχε να το συζητάμε αυτό με μια μπάντα από την Αγγλία που είχαν τα τραγούδια τους για free download στο soundcloud και ήταν πολύ χαλαροί με αυτή την φάση. Είναι ένας τρόπος, όσο να το κάνεις, έτσι Άγγελε;
Α: Δεν ξέρω, εγώ συμφωνώ απόλυτα. Εννοώ ναι με συμφωνώ με τον Μπάμπη ότι ήταν άλλη φάση, αλλά ήταν και άλλη εποχή. Θέλω να πω ότι απ' την στιγμή που άλλαξαν τα στάνταρ στην κοινωνία και την μουσική και άρχισαν οι παλιές μπάντες να ξεθωριάζουν και καινούριες να βγαίνουν, όταν οι δισκογραφικές κάνουν τέτοια βήματα και παίρνουν cd από μικρές, σχετικά, μπάντες και είναι τόσο ακριβά και τόσα πολλά και γενικά η ποιότητα είναι πολύ μέτρια, δεν γίνεται να πηγαίνεις κάθε βδομάδα και να αγοράζεις cd και να είναι “μάπες”. Εγώ στο λέω επειδή κατεβάζω 10-15 cd την εβδομάδα στάνταρ από καινούριες μπάντες. Έχει το καλό ότι σε φέρνει κοντά σε μπάντες που δεν θα μάθαινες ποτέ στη ζωή σου γιατί δεν έχουν την ευκαιρία ούτε με δισκογραφικές ούτε με λεφτά να δώσουν τα κομμάτια τους έτσι είτε από απόσταση. Τώρα παίζει και το άλλο θέμα. Παλιά ένιωθες ότι αγοράζοντας ένα cd supportάρεις την μπάντα. Εγώ δεν ξέρω, κατεβάζω σαν τρελός, με πολύ μανία αλλά και μπλούζες θα πάρω από μπάντες και cd θα αγοράσω, δηλαδή ακόμα αγοράζω σαν βλάκας, πολλά λεφτά.
Με την αγορά μιας από αυτές τις μπλούζες, πέρα από την υποστήριξη
στην μπάντα μπαίνετε και σε κλήρωση για μία πρόσκληση για το Rockwave
Festival στις 8 Ιουλίου, όταν εμφανιστούν και οι ΒΗΒ. Επίσημη πρώτη για
τις μπλούζες σήμερα το βράδυ στο S.i.x. Dogs
Μ: Είναι καλό να υποστηρίζεις.
Α: Δηλαδή θα σου πω, ρε παιδί μου, το πρόβλημα για έναν τύπο που κατεβάζει και δεν αγοράζει cd δεν έχει καμία σχέση με έναν που κατεβάζει και αγοράζει. Οπότε είναι το ίδιο πράγμα. Εγώ τα ίδια cd που έπαιρνα θα πάρω ακόμα, απλά θα κατεβάσω και άλλα τόσα που μισά θα μου βγουν “μάπες” επειδή δεν το έχει προσέξει η μπάντα ή δεν ξέρω κι τι. Είναι πιο στρογγυλεμένη, προσεγμένη φάση πιστεύω, οπότε αξίζει.
Χρήστο;
Χ: Κι εγώ κατά κύριο λόγο πλέον υπέρ είμαι, δεν γίνεται να τα αγοράσεις όλα αυτά που θες να ακούσεις με τίποτα. Αλλά είναι αυτό που λέει ο Άγγελος και ο Μπάμπης. Ήταν άλλη φάση τότε. Έπαιρνες το cd και ήταν...
Α: ... ήταν βραβείο...
Χ: ...ναι, ένιωθες ωραία, πήγαινες να το ακούσεις.
Μ: Άλλο αυτό, άλλες εποχές.
Χ: Ναι. Και τώρα, όμως, αν θες να supportάρεις μια μπάντα θα την supportάρεις. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις το cd -ούτως ή άλλως έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια το μια μπάντα να βγάζει τα λεφτά της απ' τις πωλήσεις. Πάντα όλα γινόντουσαν απ' ό,τι γινόταν στο live.
Α: Οπότε την χρυσή τομή, πιστεύω, αν την ψάξεις λίγο την φάση να δεις τι παίζει, μπορείς να την βρεις πολύ εύκολα και να βοηθήσεις και τον εαυτό σου και τις μπάντες και να είναι όλοι χαρούμενοι.
Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι βγαίνουν ή τουλάχιστον προωθούνται νέες μπάντες, βγάζουν ένα cd,το προσέχουν από διάφορες απόψεις, π.χ. εικαστικά, πολλές φορές το συνοδεύουν από ένα βινύλιο που σημειώνει επιστροφή. Εκτός αυτού διαφέρουν οι τρόποι που το προωθούν, δηλαδή υπάρχουν κάποιες μπάντες που από ιδεολογία και επειδή δεν τους αρέσει , προωθούν και πωλούν τα cd τους μέσα από τις συναυλίες και, τις εμφανίσεις. Εσείς πώς κάνετε την επικοινωνία αυτή με το κοινό, δηλαδή τώρα που βγάζετε το album ή έχετε βγάλει το ΕΡ, πώς θα το βρει αυτό ο κόσμος;
Χ: Κοίταξε, είναι αυτό που σου είπα. Το βασικό και για να πάρεις τα λεφτά σου πίσω, αυτά που θα δώσεις για να βγάλεις το album, που σίγουρα δεν το κάνεις γι' αυτό,...
Α: ... αλλά για να φας,..
Χ: είναι το merchandise στις συναυλίες , δηλαδή σίγουρα θα προσπαθήσεις να πουλήσεις κάποια cd στη συναυλία σου.
Α: Βασικά είναι αυτό που λέει ο Χρήστος. Θα έρθει κάποιος να σε δει και αν έχεις όντως κάτι να πεις ως καλλιτέχνης, ο άλλος θα πει “θέλω τώρα κάτι, αυτό που είναι να το έχω να το θυμάμαι”. Οπότε παίζει κι αυτό. Και παίζει και αυτό που είπες, ότι λόγω ιδεολογίας όχι εταιρίες, όχι μεσάζοντες που φεύγει πολύ χρήμα.
Άρα το πρώτο ΕΡ πού θα το βρούμε;
Α: Το πρώτο ΕΡ το κόψαμε πριν ένα χρόνο και έφυγε όλο σχεδόν την πρώτη βραδιά που παίζαμε με τους Planet of Zeus. Τώρα έχουν μείνει ελάχιστα, έφυγαν όλα. Τώρα θα περιμένετε για τον δίσκο παιδιά... Υπομονή... (γέλια)
Λέγαμε πριν για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε μια μπάντα στην σημερινή εποχή.
Α: Ναι, όπως λέγαμε και πριν(γέλια – η απάντηση και η όλη συζήτηση έχει γίνει σχεδόν αυτούσια λίγα δευτερόλεπτα πριν εκτός αέρα) μακάρι να είχαν όλοι την νοοτροπία να πάνε να ακούσουν την μπάντα που τους αρέσει γιατί μόνο έτσι προχωράει η φάση, μεταξύ μας. Τώρα δεν υπάρχουν ούτε οι ευκαιρίες ούτε τα λεφτά για να κάνει κάποιος απ' το πουθενά τίποτα, κι αυτός που θα το κάνει θα είναι ένας στους εκατό ή ένας στους διακόσιους, που δεν θα τον νοιάζει η υποστήριξη του κοινού. Απλά έτσι είναι η φάση. Αν δεν έχεις καλές σχέσεις με το κοινό και το κοινό με σένα δεν πας πουθενά – είναι η κινητήρια δύναμη.
Σε μια τέτοια εποχή δεν είναι εύκολο για μια μπάντα να θέλει να ζήσει απ' την μουσική.
Α: Καλά αυτό δεν παίζει γενικά.
Μ: Δύσκολα.
Α: Και μεγάλες μπάντες τώρα πια δεν το κάνουν, απλά δανείζονται από 'δω κι από 'κει.
Επειδή έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που ζουν απ' αυτό, το λιγότερο που
ΒΗΒ @ Rockwave Festival 2013 λέμε!!!
μπορείς να κάνεις είναι να πας σ' ένα
live και να τους στηρίξεις με μια ελάχιστη είσοδο.
Α: Είναι ανάλογα την φάση τώρα. Στην Ελλάδα αν θες να ζήσεις μπορείς απλά να παίξεις στα μπουζούκια κι όχι απλά να ζήσεις, να χτίσεις σπίτια ολόκληρα. Τώρα μια μπάντα σαν κι εμάς που παίζει στην λίγο πιο “υπόγεια”, ας το πούμε, σκηνή, πιο μεταξύ μας και είμαστε ακόμα σε φάση που δεν μας ξέρει πολύς κόσμος, που δεν έχουμε κάνει τίποτα, έχουμε μπει όσο τίποτε άλλο μέσα, δηλαδή χιλιάρικα. Και χωρίς να κάνουμε και τίποτα. Απλά είναι ότι το γουστάρεις, τι να κάνεις;
Αυτό ακριβώς. Το γουστάρεις και αν σε στηρίξει και λίγο ο κόσμος θα φτάσει η στιγμή που θα ζήσεις απ' αυτό. Άνθρωποι που ζουν απ' αυτό λένε “προχώρα” και στηρίζουν νέες μπάντες. Λένε “ακολουθείστε αυτό που πραγματικά γουστάρετε”.
Χ: Ναι, εννοείται αυτό, απλά, κοίταξε να δεις, το να ζεις απ' την μουσική δεν είναι κάτι..., λίγη βοήθεια;...
Α: Δύσκολο εννοείς;
Χ: Ναι. Θέλω να πω αν εργαστείς ως μουσικός σε session ας πούμε, που παίζεις με έναν καλλιτέχνη, όπως ο Μουζουράκης (το παράδειγμα λόγω αφίσας στον χώρο) ή κάποιος άλλος που βγάζουν ακόμα κάποια λεφτά...
Α: Πάντα θα βγάζουν γιατί η Ελλάδα έχει τέτοιο κοινό.
Χ: Ναι. Δεν σου λέω βέβαια ότι είναι πλούσιοι, προς Θεού, μην παρεξηγηθούμε, απλά μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς απ' αυτό. Δεν είναι δύσκολο. Αλλά το να βγάλεις λεφτά με την μπάντα σου, το να ζήσουμε εμείς ως ΒΗΒ, να βγάζουμε λεφτά απ' αυτό και να πούμε “εντάξει, αράξαμε, αυτό είναι...”
Δηλαδή επαγγελματικά πώς το βλέπετε;
Α: Στην ζωή μας γενικά; Τώρα άνοιξες μεγάλη κουβέντα. (γέλια)\
Χ: Αυτό είναι άγνωστο.
Α: Μας μαύρισες την ψυχή τώρα (γέλια). Πώς θα φάμε;
Μ: Ναι, πολύ δύσκολο αυτό. Επιτυχία είναι μόνο και μόνο να πούμε ότι ό,τι μπύρα πίνουμε θα είναι πληρωμένη από την μπάντα. Δεν θα σου πω ότι θα πούμε τις άπειρες μπύρες, αλλά έστω και πέντε μπύρες κάθε μέρα να πιεις και να είναι από έσοδα της μπάντας κι αυτό επιτυχία είναι.
Α: Και πάλι δύσκολα.
Όμως έχετε ήδη αποκτήσει κοινό, έχετε κάνει πάρα πολλά live σε σύγκριση με άλλες μπάντες.
Α: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Απλή σύγκριση στατιστικών είναι... (γέλια). Έχετε ένα σπουδαίο μέλλον κατά την άποψή μας.
Α: Απλά, δεν ξέρω, πιστεύω ότι ασχολούμαστε κάθε μέρα μ' αυτό, ο καθένας στο δικό του κομμάτι, δεν υπάρχει μέρα που να μην ψαχνόμαστε για κάτι. Δεν λέμε “οκ, εντάξει...”
Είχαμε δει μια συνέντευξη του Μιχάλη Καπηλίδη που έλεγε για την πορεία του ότι μετάνιωσε μόνο για τις φορές που ακολούθησε την λογική του. Κάτι τέτοιο δίνει δύναμη σε μια νέα μπάντα;
Μ: Σίγουρα.
Α: Χρήστο, σου δίνει δύναμη;
Χ: Ναι, μου δίνει. Και για τον συγκεκριμένο κιόλας – δεν τον ξέρω προσωπικά, τον ξέρω μόνο απ' την δουλειά του – χάρηκα που τον είδα... ε πού τον είδα; Ξέχασα.
Α: Στο release party των Stonebringer στο “ΑΝ” όπου έπαιζαν και οι Bombingthe Avenue που παίζει ένας μαθητής του.
Χ: Ναι, και ήταν εκεί ο άνθρωπος, είχε κάτσει εκεί δίπλα και είδε όλο το live.
Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να κλείσει η συνέντευξη. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε.
Μ, Α, Χ: Εμείς ευχαριστούμε.
Όχι, εμείς ευχαριστούμε.
Μ, Α, Χ: Όχι, εμείς.
Εμείς περισσότερο.
Μ, Α, Χ: Όχι, εμείς. Θα τσακωθούμε τώρα.
ΓΕΛΙΑ

Κλείνοντας (έστω και χαρακτηριστικά καθυστερημένα) το κείμενο, να σας θυμίσω ότι απόψε, 29 Ιουνίου οι Black hat Bones θα εμφανιστούν μαζί με του Mahakala και τους Forsaken Memoriam στο S.i.x. Dogs και στις 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ROCKWAVE FESTIVAL!!!!




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου