Νικος Πεππας

Επιμέλεια: Στέλιος Τσεβάς

Ο Νίκος Πέππας είναι ένας πολυπράγμων νέος άνθρωπος: παρολυμπιονίκης, επιχειρηματίας,  έμπειρος "αυτοδιοικητικός" καταφέρνοντας σε όλα να είναι επιτυχημένος. Είναι μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και "κατεβαίνει" με το κόμμα αυτό υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ευγενής και συστηματικός στη συνεργασία μας.

1. Τον Οκτώβριο του 2009 η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε έλλειμμα περίπου 12% στη νέα Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το Μάιο του 2010, όταν ψηφίζονταν οι πρώτοι Μνημονιακοί νόμοι η Νέα Δημοκρατία διαφωνούσε με την είσοδο της Ελλάδας στο Μηχανισμό Στήριξης. Από το 2011 ως το 2014 η Νέα Δημοκρατία συνεργάζεται σε κυβερνητικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας τις συμφωνίες του πρώτου Μνημονίου αναβάλλοντας διαρκώς τη συζήτηση για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Πως αξιολογείτε το έλλειμμα που παρέδωσε ο κ. Καραμανλής το 2009, τη στάση του κ. Σαμαρά το 2010 και την αναβλητικότητα του κ. Στουρνάρα για το χρέος μέχρι σήμερα;

Να θυμίσω πως επανειλημμένα ο Κώστα Καραμανλής, ως Πρωθυπουργός είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για πολιτική και κοινωνική συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Για άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Αλλά βρήκε την άρνηση και όχι μόνο αυτό, το 2009 στον προεκλογικό του λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε το «λεφτά υπάρχουν» που τελικά μας οδήγησε στο Μνημόνιο του Καστελόριζου. Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού. Να μην ξεχνούμε τι έλεγαν στα διεθνή φόρα οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για την «διεφθαρμένη» Ελλάδα και την οικονομία Τιτανικό. Το 2010 η ΝΔ είχε αντιδράσει τόσο για τον τρόπο εφαρμογής του μνημονίου όσο και για την αποτελεσματικότητά του. Το 2012 ο Ελληνικός λαός αποφάσισε για συγκυβέρνηση των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα αρνήθηκαν να σχηματίσουν ή να συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. Προτίμησαν την ανεύθυνη αντιπολίτευση. Προτίμησαν το λαϊκισμό αντί της συμμετοχής στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Το 2012, τα κόμματα που συμφώνησαν σε συγκυβέρνηση είχαν μια δεδομένη κατάσταση να αντιμετωπίσουν και με αυτούς τους όρους προσπάθησαν να διαπραγματευτούν εκ νέου και όπου αυτό ήταν εφικτό. Η κουβέντα για το χρέος μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και με την επίτευξη οικονομικών αποτελεσμάτων. Το οποίο και γίνεται σήμερα.

2.    Γιατί ένας αθλητής καταξιωμένος σαν εσάς να ασχοληθεί με κάποιο πολιτικό κόμμα; Θα προτρέπατε τους ανθρώπους της γενιάς σας να ασχοληθούν με την πολιτική;

Οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο κόμματα αλλά και πρόσωπα. Έμαθα από μικρός, να αγωνίζομαι για πράγματα που για κάποιους είναι δεδομένα και αυτονόητα. Μετέτρεψα το κινητικό μου πρόβλημα σε προτέρημα και έφερα Παρολυμπιακές διακρίσεις για την πατρίδα μου, στο άθλημα της ξιφασκίας. Τα οκτώ χρόνια εκλογής μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι θέσεις που υπηρέτησα ως Αντινομάρχης Οικονομικού και Διοικητικού Ανατολικής Αττικής και ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Διονύσου, με γέμισαν δημιουργικές εμπειρίες και αγάπη για τα κοινά. Κατάφερα στο Δήμο Διονύσου, εν μέσω κρίσης, αύξηση χρηματικών υπολοίπων κατά 22% και εξόφληση χρεών κατά 75%! Βιώνω την ύφεση, ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης και γνωρίζω από «πρώτο χέρι» τι σημαίνει να παλεύεις με τις επιπτώσεις της, αλλά και να προσπαθείς να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας. Κάθε βήμα της ζωής μου είχε κι έναν αγώνα, μικρό ή μεγάλο. Πάντα κερδισμένο και ποτέ χαρισμένο. Τώρα, ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ, μπορώ και θέλω να προσφέρω για την Ελλάδα μας. Μπορώ να συμβάλλω δυναμικά για να κάνει εκείνο το καθοριστικό βήμα και να βγει τάχιστα από την κρίση. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Δεν πρέπει να είναι. Προτρέπω όσους επιθυμούν να προσφέρουν, να ασχοληθούν, όχι για βιοπορισμό, αλλά γιατί θέλουν να πάνε την Ελλάδα ένα βήμα μπροστά.

3.    Πριν λίγες ημέρες η Eurostat ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σημείωσε μεν 1,5 δις πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά με 16 δις έλλειμμα γενικής κυβέρνησης. Βεβαίως οι πηγές αυτού του ελλείμματος (τόκοι και δάνεια προς τις τράπεζες) είναι υποκείμενες σε πολιτική διαπραγμάτευση και άρα μπορούν να βελτιωθούν. Αλλά, γιατί αντί αυτό το 1,5 δις να κατευθυνθεί σε παραγωγικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας, να "μοιραστεί" σε 500ευρα; Θεωρείτε ότι αξιοποιήθηκε σωστά -ενόψει του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης- το πρωτογενές πλεόνασμα;

Κατά την εφαρμογή αποφάσεων, σίγουρα μπορεί να διαπιστωθούν αδικίες και βελτιώσεις. Είναι αντικείμενο συνεχούς διαπραγμάτευσης. Το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα σαφές δείγμα πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Η στήριξη όσων έχουν πληγεί περισσότερο, είναι άμεση προτεραιότητα, άρα ορθά πηγαίνει σε αυτούς το μέρισμα. Οι θυσίες πρέπει να συνοδευτούν από ανάπτυξη, αλλιώς θα πάνε χαμένες. Η στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων είναι το μείζον ζήτημα και στη συνέχεια οι επενδύσεις σε νέες. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις έχουν την τεχνογνωσία και τις θέσεις εργασίας για να συντηρήσουν την οικονομία μας.

4.    Ποιος ο ρόλος των Ελλήνων ευρωβουλευτών στην διαπραγμάτευση για το χρέος μετά τις ευρωεκλογές; Ποια ευρωομάδα πρέπει να ενισχυθεί με την ψήφο μας για να έχουμε την ευνοϊκότερη για την Ελλάδα ρύθμιση των χρεών μας;

Η Ευρωβουλή είναι το κομβικό σημείο, όπου όλοι εμείς θα κληθούμε να αγωνιστούμε, με τη στήριξη του κόσμου, όχι μόνο για το συμφέρον της χώρας μας αλλά και για την συνολική ευημερία των λαών της Ευρώπης. Για να μην υπάρχουν ανισότητες και αδικίες. Ειδικά για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα Άτομα με Αναπηρία. Σήμερα η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του οποίου είναι μέλος, πληρούν τις προϋποθέσεις για να διαχειριστούν την οικονομική κρίση αλλά και την ανάπτυξη. Η ΝΔ έχει αποδείξει διαχρονικά πως ξέρει να συμπεριφέρεται και να εκμεταλλεύεται τους θεσμούς της Ευρώπης προς όφελός της. Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ οφείλουν να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να επηρεάσουν τις διεθνείς αποφάσεις υπέρ των λαών του νότου που υφίστανται περισσότερο την κρίση.

5. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα 3 βασικότερα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης σήμερα; Η Ευρωβουλή έχει την δύναμη να τα επιλύσει;

Το βασικότερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη στόχου. Η Ευρώπη πρέπει να αναρωτηθεί αν πρέπει να είναι οικονομική ένωση ή/και κοινωνική. Από αυτό το γεγονός προκύπτει η οικονομική κρίση, η ανεργία και η έλλειψη κοινωνικής συνοχής. Η νέα Ευρωβουλή πρέπει να θέσει αυτό τον προβληματισμό και να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα προς όφελος της Ευρωπαϊκής συνοχής με λαούς ισότιμων σχέσεων και όχι δύο ή και τριών ταχυτήτων.

6.  Εσείς προσωπικά ποιες προτεραιότητες θα θέσετε εφόσον εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Στην Ευρωβουλή θα αγωνιστώ:
Α. για την Παραγωγή και την Ανάπτυξη. Η Ελλάδα μας, πρέπει να «δεχτεί» ένα αναπτυξιακό σοκ! Έχοντας επιτύχει οικονομικούς στόχους, πρέπει να εκμεταλλευτεί τη διεθνή θετική της εικόνα και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό όλα τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα. Πρέπει να υποβάλλει εκείνες τις προτάσεις που θα αναδείξουν την παραγωγική της δύναμη σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Να ενισχύσει το προφίλ της και την αξιοπιστία της, ικανά στοιχεία να φέρουν συνεργασίες, πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας η επιβίωση και ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής οικονομίας.
Β. για την Κοινωνική Ανασυγκρότηση και τη Δικαιοσύνη. Το όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, περνά πρώτα, από τη συνοχή των λαών, μέσα στα ίδια τους τα κράτη. Η Ελλάδα, με όχημα τα Ευρωπαϊκά τεχνικά εργαλεία, πρέπει άμεσα να καλύψει τα κενά που δημιούργησε η κρίση, αλλά και άλυτες παθογένειες του παρελθόντος. Κυρίως σε ότι αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ικανότητα του κράτους να μοιράσει αναλογικά τις εισφορές και τις υπηρεσίες. Κυρίως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επόμενο βήμα είναι οι συμμαχίες των λαών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση με σκοπό τη θωράκιση της ενιαίας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Γ. για τη Δημοσιονομική Σύνεση και την Πάταξη της Γραφειοκρατίας. Η εποχή του κρατισμού έχει τελειώσει. Η πατρίδα μας, πληρώνει ακριβά το πολυέξοδο κράτος αλλά και τη γιγάντια γραφειοκρατία. Τα βήματα που έχουν γίνει είναι σημαντικά. Μένουν να γίνουν πολλά. Ακόμη και η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμός μαστίζεται από τη γραφειοκρατία. Στόχος μας η μείωση εξόδων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αφαιρούν υπηρεσίες από τους πολίτες και ειδικά τους αδύναμους. Στόχος μας η πάταξη της γραφειοκρατίας που φρενάρει την επιχειρηματικότητα και δυσχεραίνει την καθημερινότητα του πολίτη.
Δ. για την Ασφάλεια του πολίτη και τη δημιουργία Ασπίδας Προστασίας για την Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πύλη εισόδου μεταναστών, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την παραβατικότητα. Η θωράκιση των συνόρων της, βρίσκει λύση και στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς όπως της Frontex. Ο θεσμός αυτός πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει τα μέγιστα δυνατά κονδύλια για να προστατεύσει, τον Έλληνα πολίτη τόσο από την εγχώρια εγκληματικότητα, όσο και από την εισερχόμενη. Η προστασία των συνόρων της Ελλάδας και άρα της Ευρώπης πρέπει να γίνει πρωταρχικός στόχος της νέας ευρωβουλής. Η Ελλάδα, πρέπει να αναδείξει στα ευρωπαϊκά όργανα τα προβλήματα κακής γειτονίας και να βάλει τέλος στις απειλές κατά της εδαφικής της ακεραιότητας.

7. Γιατί θεωρείτε ότι ανεβαίνει η δημοφιλία της ακροδεξιάς και των φασιστικών κομμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη;

Τα ακραία φαινόμενα είτε της δεξιάς, είτε της αριστεράς είναι σημεία των καιρών. Η μη επίλυση προβλημάτων και παθογενειών οδηγεί τις κοινωνίες σε αγανάκτηση. Πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την οικονομική και ηθική κρίση και να δώσουμε πολιτικές ζωής και ανακούφισης στους συμπολίτες μας και με αυτό τον τρόπο θα εξαλειφθούν τα φασιστικά ή άλλα ακραία μορφώματα.

8. Σε μια εποχή που ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και διαμαρτύρεται για το λαϊκίστικο μικροκομματισμό των "αντιμνημονιακών", για ποιο λόγο επιλέγεται ως υποψήφιος ευρωβουλευτής ο κ. Ζαγοράκης; Τι μπορεί να εισφέρει στην ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωκοινοβούλιο η ποδοσφαιρική του ευφυΐα;

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι πολυσυλλεκτικό και με προφανείς συμβολισμούς.

9. Έχετε κάποιο ειδικότερο πλαίσιο προτάσεων για την καλύτερη εκπροσώπηση των ΑμεΑ στην Ευρωβουλή;

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα ότι τα ΑμεΑ καταγράφονται ακόμη και σε μία δημοσιογραφική ερώτηση ως μία ειδική κοινωνική κατηγορία και πρέπει να «εκπροσωπούνται» με κάποιο τρόπο.. Στην Ευρωβουλή θα αγωνιστώ για την πλήρη εκπροσώπηση των πάντων, ασχέτως χρώματος, φύλου, ύψους, βάρους ή άλλων εξωτερικών ή θρησκευτικών χαρακτηριστικών και πεποιθήσεων.

10.  Ποιος είναι ο σοβαρότερος λόγος για τον οποίο θα πρέπει ένας νέος να ψηφίσει στις ευρωεκλογές αφενός, αφετέρου να ψηφίσει εσάς;


Είτε νέοι, είτε μεγαλύτερης ηλικίας, όλοι πρέπει να ψηφίσουν και να ορίσουν το μέλλον τους. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά και να αποφασίζουν για το ποιος θα τους εκπροσωπεί. Οι πολίτες με την ψήφο τους καθορίζουν τις εξελίξεις. Στην επόμενη θητεία της Ευρωβουλής πρέπει να βρεθούν οι άξιοι, οι μοναδικοί και αυτοί που αποδεδειγμένα ξέρουν από νίκες στα κοινά, τη ζωή και το επάγγελμά τους. Ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου, για να αγωνιστώ και να φέρω «διακρίσεις» για την πατρίδα μας. Γιατί γνωρίζω πολύ καλά πως γίνεται αυτό. Το έχω αποδείξει σε όλες μου τις δραστηριότητες κοινωνικές, επαγγελματικές, αθλητικές, πολιτικές. Γιατί οι θυσίες όλων μας πρέπει να πιάσουν τόπο. Για να αποκτήσουμε Οικονομικό και Κοινωνικό πλεόνασμα. Χωρίς τη στήριξη τρίτων. Για να είμαστε «Στην Ευρώπη με το σπαθί μας»!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου