Lumiere Brother

Photo by Πηνελόπη Γερασίμου
Ατμοσφαιρικές και κινηματογραφικά ρομαντικές μελωδίες με εκλεπτισμένο παριζιάνικο άρωμα από την εποχή των 60’s σηματοδοτούν τους Lumiere Brother. Πρόκειται για μια έμπνευση του νέου μουσικού – συνθέτη - τραγουδιστή Θανάση Χριστοδούλου, που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε πέρυσι με τους John Matsoui, Ermania Falliera και τον Xenofonta Sakellariou, τα μέλη, πλέον, του συγκροτήματος. Οι Lumiere Brother, που κάνουν τη διαφορά στην ποιοτική ελληνική μουσική σκηνή,  αναμένεται να κυκλοφορήσουν το τρίτο τους άλμπουμ μέσα στο 2014 από την Inner Ear.

  Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, δια στόματος Θανάση Χριστοδούλου, τους μοναδικούς Lumiere Brother!


Πότε έκανες τα πρώτα σου βήματα στο χώρο της μουσικής; Ανήκες στα παιδιά ταλέντα από μικρός;
«Παιδί ταλέντο» είναι πολύ βαρύ! Όμως η αληθεια είναι πως ξεκίνησα να παίζω πιάνο περίπου στα 10 μου.


Lumiere Brother λοιπόν. Από μόνο του το όνομα μαρτυρά την αγάπη σου προς τον κινηματογράφο. Ποια η σχέση σου με τους αδερφούς Lumiere και πώς σε έχει επηρεάσει ο κινηματογράφος;
Η ιδέα για το όνομα έχει τις ρίζες της στη Lyon, πατρίδα των αδελφών Lumiere, εφευρετών του κινηματογράφου. Έμεινα εκεί για ένα χρόνο και έγραψα μερικά από τα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ. Πίστευα ότι ταιριάζει και με την αγάπη μου για τις μουσικές του κινηματογράφου.


Η γοητεία της Γαλλίας αποτυπώνεται και αναπαρίσταται μέσα από τις μελαγχολικά ρομαντικές  και ονειρικές μελωδίες του άλμπουμ «Twenty one» που κυκλοφόρησε το 2013 από την Inner Ear. Τι αντιπροσωπεύει για εσένα αυτό το άλμπουμ και η περίοδος σύνθεσής του;
Τα τραγούδια του «twenty one» τα έγραψα σε μια περίοδο τρομερής όρεξης για αποτύπωση κάποιων μουσικών φράσεων που μου κολλούσαν κάθε φορά που έπαιζα πιάνο. Και επίσης με τα τραγούδια αυτά ήθελα να ξεδιαλύνω κάποιες σκέψεις μου για διάφορα γεγονότα και συμπεριφορές ανθρώπων που έβλεπα τα τελευταία χρόνια γύρω μου.


Μετά τα albums «Fiction» (2009)  και «Τwenty one» (2013) ακολούθησαν, πριν από περίπου ένα μήνα, τα κομμάτια «Lost the maps» και «The emptiness of a future moment». Μπορείς να μας μιλήσεις για τα κομμάτια αυτά και για τη διαφοροποιημένη μελωδία τους σε σχέση με τα δύο προηγούμενα albums;
Τα κομμάτια αυτά ήταν μέρος του γενικότερου συνόλου που οδήγησε στο «Twenty one» όμως ήταν λίγο διαφορετικά από τα υπόλοιπα και παρ’ όλο που πολλές φορές δεν ξέρω μερικά κομμάτια αν αξίζει να ηχογραφηθούν και να βγουν προς τα έξω, στα δύο αυτά δεν μπορούσα να αντισταθώ και να τα αφήσω μη ηχογραφημένα, οπότε βρήκαν τον δρόμο τους. Το lost the maps χαρακτηρίζει την μεγάλη επιρροή που μου έχει ασκήσει ο Paul McCartney στην solo καριέρα του και στο Emptiness of a future moment εκτονώνω την αγάπη μου για την αμερικάνικη τραγουδοποιία.


Σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμοί, αναζητήσεις, ματαιότητα, μελαγχολία, μοναξιά, όνειρα, άνθρωπος, ψυχή...... Φαίνεται πως σε ελκύουν ιδιαίτερα τα ανθρώπινα ζητήματα και πως είναι πηγή έμπνευσης για εσένα, καθώς αποτελούν τη βασική θεματολογία  και συνθέτουν την ατμόσφαιρα όλων των κομματιών σου.
Ναι, έχω μέσα μου συνέχεια πολλές ερωτήσεις που συνδέονται με την ανθρώπινη ψυχολογία και για αυτό ψάχνω να βρώ και αντίστοιχες απαντήσεις. Χωρίς επιτυχία φυσικά.
 

Η μουσική σου αποπνέει έντονα την αίσθηση των 60’s. Γιατί σε γοητεύει αυτή η περίοδος και την ξεχωρίζεις;
Μου αρέσει η ασυγκράτηση αίσθηση πειραματισμού και ελευθερίας στην μουσική έκφραση. Και φυσικά σε αυτή την δεκαετία μεγαλούργησαν 3 από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, οι Beatles, οι Byrds και οι Simon & Garfunkel.


Το ξεκίνημά σου ήταν με τους Serpantine. Το 2007 «αυτονομήθηκες», ξεκινώντας μια σόλο καριέρα ως Lumiere Βrother ενώ αργότερα προστέθηκαν κι άλλα μέλη. Πώς ο Lumiere Brother έγινε τελικά πολλοί; Και ποια θεωρείς πως είναι τα θετικά/αρνητικά μιας «ατομικής» ή «ομαδικής» καριέρας ;
Όταν έγραψα τα δύο πρώτα άλμπουμ μόνος μου είχα πολλά απωθημένα συνθετικά που ήξερα ότι μόνο έτσι θα μπορώ να τα εκτονώσω. Τώρα πια μπορώ να δράσω πιο ελεύθερα και φυσικά όταν έχεις άλλους μουσικούς με τους οποίους υπάρχει χημεία, η μουσική σύμπραξη οδηγεί σε «συντονισμό», πολύ ευχάριστο συναίσθημα, γεμάτο ενεργεια.


Πώς προέκυψε ο αγγλικός στίχος; Η επιλογή αυτή έγινε λόγω μουσικών επιρροών ή με την προοπτική της προώθησης της μουσικής σου στο εξωτερικό; Νιώθεις πως εκφράζεσαι καλύτερα μέσω της αγγλικής γλώσσας και πως ενδεχομένως το νόημα και η βαρύτητα των λέξεων διαφοροποιείται στην αγγλική γλώσσα;
Ήταν απλά αυτό που αυθόρμητα μου έβγαινε κάθε φορά που πήγαινα να τραγουδήσω αυτά τα κομμάτια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσω στο άμεσο μέλλον να εκφραστώ στην μητρική μου γλώσσα που θεωρώ ότι είναι φυσικά απίστευτα πιο άμεσο (εφόσον ζω εδώ) και με πολύ μεγαλύτερη δύναμη.


Παίζεις πιάνο και κιθάρα. Θα θέσω ένα δίλημμα...κιθάρα ή πιάνο;
Πιάνο. Νομίζω ότι εκεί μπορώ να εκφραστώ με πολύ περισσότερες συνιστώσες.


 Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μια ξεχωριστή στιγμή που έχεις ζήσει πάνω στη σκηνή μέχρι τώρα;
Πάντα θα θυμάμαι την στιγμή που παίξαμε με τους Serpentine support στο sold out Ροδον, ένα live που άλλαξε πολλά στην ελληνική alternative σκηνή.


Αν είχες τη δυνατότητα να επιλέξεις κάποιον καλλιτέχνη για να συνεργαστείτε, ποιον θα επέλεγες;
Τον Damon Albarn που θεωρω ότι είναι ο πιο ιδιοφυής, πολυπράγμων και πολυσχιδής δημιουργός της Αγγλίας τα τελευταία 20 χρόνια.


 Είσαι αδερφός της αγαπημένης Μόνικας και η πορεία σας είχε παραλληλιστεί για λίγο καθώς είχατε συνυπάρξει και συνεργαστεί στους Serpantine. Τελικά το ταλέντο είναι υπόθεση γονιδίων; Συμβουλεύεστε ο ένας τον άλλον στα επαγγελματικά σας;
Ναι είχαμε συνυπάρξει στους Serpentine και η αλήθεια είναι πως εκεί καταλάβαμε πως είμαστε και οι δύο πολύ ισχυρογνώμονες και εγωιστές για να μπορούμε να συνεργαστούμε χωρίς συγκρούσεις. Όμως μιλάμε ο ένας στον άλλον για τα μουσικά μας σχέδια και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η αδερφική γνώμη.


 Τι ακούς αυτόν τον καιρό;
Πολύ ορχηστρική μουσική και soundtracks (gonzales, sakamoto, satie, steve reich) και από την εγχώρια σκηνή την «Nefeli Walking Undercover» και την «Δεσποινίς Τρίχρωμη».


 Έχεις σπουδάσει Φυσική...Μπορείς να δώσεις αυτοσχεδιάζοντας τον προσωπικό σου ορισμό για τη «μουσική» με όρους Φυσικής;
Χημική ενέργεια (φαντασία) που μετατρέπεται σε κινητική (πιάνο) και στην συνέχεια σε ωστικά κύματα που μπορεί να αλλάξουν τον χωροχρόνο για πάντα.


Τι σημαίνουν για εσένα επιτυχία και ευτυχία; Σχετίζονται μεταξύ τους;
Το πιό σημαντικό πράγμα θεωρώ πως είναι να μπορείς να κυνηγάς τα όνειρά σου. Αυτό είναι ότι κοντινότερο στην ευτυχία και στην επιτυχία (που ποτέ δεν θα είναι αρκετές, πάντα θα τείνουμε εκεί εφαπτομενικά)


Ποια είναι τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδια και όνειρα για τους Lumiere Brother;
Σχεδιάζουμε σύντομα κάποιο live στην Αθήνα και επίσης προγραμματίζουμε να ηχογραφηθεί και να κυκλοφορήσει το τρίτο album μέσα στο 2014.




Ακούστε τα νέα κομμάτια The emptiness of a future moment και Lost the maps



Για μια μικρή αλλά θαυματουργή γεύση από το νέο άλμπουμ, δείτε το preview εδώ 

Για περισσότερα επισκεφτείτε τα προφίλ Lumiere Brother στο facebook , το soundcloud , το youtube και το επίσημο site
τους http://www.lumierebrother.com .



Επιμέλεια: Ιωάννα Μπίθα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου