Ελενη & Σουζανα Βουγιουκλη





Κορίτσια καλησπέρα! Πείτε μου,πώς και πότε καταλάβατε και αποφασίσατε ότι θα ασχοληθείτε με τη μουσική;

Από πολύ νωρίς! Ξεκινήσαμε τις σπουδές μας στη μουσική από τα τέσσερά μας, με πιάνο και θεωρητικά. Η μουσική ήταν από πάντα μέσα στη ζωή μας. Καθοριστικό ρόλο όμως για να ασχοληθούμε με τις μουσικές του κόσμου συγκεκριμένα, και τον πειραματισμό με την ανθρώπινη φωνή ως εγγενές μουσικό όργανο, έπαιξαν τα ταξίδια που κάναμε από πολύ μικρή ηλικία σε όλο τον κόσμο, καθώς και το γεγονός ότι ζήσαμε δύο χρόνια στην Ουαλία. Επίσης το ότι μεγαλώσαμε σ’ ένα υπέροχο πολυπολιτισμικό περιβάλλον, αυτό της Ξάνθης,  αλλά και το πλούσιο σε μουσική, και γενικότερα στις τέχνες και τα γράμματα, οικογενειακό περιβάλλον. Θυμόμαστε από μωρά να ακούμε Ροσσίνι, Diamanda Galas, Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι Mahalia Jackson και Beatles! Οπότε η ενασχόλησή μας με τη μουσική ήταν μοιραία!


Αν σας ζητούσα να μου αριθμήσετε τα δέκα γεγονότα-ορόσημα της μουσικής σας πορείας,ποια θα ήταν αυτά;
 
Σίγουρα όλες οι στιγμές της πορείας μας είναι για εμάς ξεχωριστές και όλες έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση αυτού που κάνουμε και που είμαστε! Αν έπρεπε να αριθμήσουμε δέκα από αυτές θα λέγαμε τη συναυλία μας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, τη συμμετοχή μας στη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Ηρώδειο, στη συναυλία του Goran Bregovic στο Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, τις δύο υπέροχες χρονιές που ήμασταν στο τρένο στο Ρούφ στο διατηρητέο βαγόνι του orient express, τις συναυλίες στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με τον Ηλία Ανδριόπουλο, τις συναυλίες μας στο Λιόγερμα της Θεσσαλονίκης (όπου πρωτοσυμπράξαμε και με τον Ψαραντώνη), στο Conservatoire της Βέρνης, τα Εθνικά Θέατρα του Βουκουρεστίου και της Οδησσού, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, τη μουσική μας ανταλλαγή με το Μουσικό Πανεπιστήμιο του Νεπάλ στα...Ιμαλάϊα!


Αν δεν ήσαστε μουσικοί,τι θα επιλέγατε να είστε;
 
Είναι δύσκολη ερώτηση...ευτυχώς όμως, η μουσική μπορεί να υπάρξει παντού!
Αν και είναι πολύ δύσκολα να φανταστούμε τους εαυτούς μας να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή, εγω (Ελένη) θα ήθελα να ήμουν γιατρός ή και γλωσσολόγος! Και η Σουζάνα θα ήταν, βεβαίως, θεωρητικός μαθηματικός, πράγμα που επίσης λατρεύει και συγγενεύει σε μεγάλο βαθμό με τη μουσική! Πάντως και τα μαθηματικά και η γλωσσολογία ενυπάρχουν στη μουσική μας και στον τρόπο που δουλεύουμε!

Από τις επτά-για άλλους δέκα- καλές τέχνες,θεωρείτε ότι η μουσική είναι αμεσότερη;Υπερέχει σε κάτι έναντι των άλλων;
 
Η μουσική πράγματι είναι η πιο άμεση μορφή τέχνης και αυτό ειναι κάτι που είναι και θετικό και αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να συγκινήσει το ακροατήριο-δέκτη της τέχνης αυτής, ανεξαρτήτως γλώσσας, καταγωγής, παιδείας, θρησκείας κτλ... αρνητικό γιατί αυτή η αμεσότητα ίσως “δίνει” στον καθένα μας “το δικαίωμα” να την “κρίνει”.

Δεν πιστεύουμε ότι η μουσική υπερέχει έναντι των άλλων μορφών τέχνης. Όλες οι μορφές τέχνης είναι ισότιμες. Πιστεύουμε πολύ στο αποτέλεσμα που έχει η σύμπραξη κάποιων ή και όλων των μορφών τέχνης!


Ποιο ήταν το πιο παράξενο και ποιο το πιο επιβλητικό μέρος,στο οποίο δώσατε συναυλία;
 
Για εμάς παίζει πολύ μεγαλο ρόλο το μέρος στο οποίο δίνουμε παραστάσεις και η διάδρασή μας μ’ αυτό. Και έχουμε την χαρά να έχουμε κάνει συναυλίες σε πολύ ιδιαίτερα μέρη! Το πιο παράξενο μέρος ίσως ήταν το conservatoire του Κατμαντού, σ’ έναν τεράστιο, περίεργο κήπο, με αριστουργημτικά ξύλινα κτίρια και με θέα τα Ιμαλάϊα! Το πιο επιβλητικό το Ηρώδειο και στο Carnegie Hall...Ειδικά όταν αναλογίζεσαι ποιοί άλλοι έχουν πατήσει πριν από σενα σ’ αυτή τη σκηνή!



Τραγουδάτε κατά βάση παραδοσιακά,έντονα φολκλορικά.Πρόσφατα,συνεργαστήκατε με τους Rotting Christ. Θα τολμούσατε ένα άνοιγμα σε μια διαφορετική μουσική κατεύθυνση και φιλοσοφία,όπως η ποπ ή η Americana για παράδειγμα;


Τραγουδάμε μουσικές από όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα μέχρι την Αμερική κι από την Πορτογαλία μέχρι την Ανατολία και όλων των ειδών, από ροκ μέχρι παραδοσιακό και από blues μέχρι κλασική! Πραγματικά δεν έχουμε όρια σε αυτό γιατί θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν “καλά” και “κάκα” είδη μουσικής. Υπάρχει μόνο η καλή μουσική και η άλλη μουσική!

Οπότε εννοείται ότι είμαστε “ανοιχτές” σε όλες τις μουσικές κατευθύνσεις.

Η συνεργασία μας με τους Rotting Christ ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία! Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ρουμάνικο τραγούδι,το Cine iubeste si lase. Ακούμε χρόνια τους Rotting Christ, αλλά και τη metal γενικότερα. Εκτιμάμε τη μουσική τους προσέγγιση και την πορεία τους και νιώθουμε ότι η σύμπραξή μας αυτή έγινε πολύ φυσικά.



Το ελληνικό κοινό αγκαλιάζει με θέρμη τη μουσική σας ή στο εξωτερικό υποδέχονται πιο εγκάρδια το world;


Παντού! Κάθε φορά που περιοδεύουμε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αισθανόμαστε ότι αναγεννιόμαστε μέσα από την επαφή μας με τον κόσμο και γεμίζουμε δύναμη κι έμπνευση! Είμαστε καλλιτέχνες της ζωντανής παράστασης κι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό. Μας βοηθάει να δημιουργούμε τις ατμόσφαιρες που αναζητούμε. Αυτό αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για εμάς!



Με ποιους καλλιτέχνες,Έλληνες και μη,εν ζωή ή όχι,θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Με πάρα πολλούς! Κάποια ονόματα που μας έρχονται τώρα είναι, Diamanda Galas, Robert Plant, Brian Eno, Tom Waits, Bob Dylan, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Μίκης Θοδωράκης, Ennio Moricone, Nick Cave, Bobby McFerrin, David Bowie, και μεγάλοι καλλιτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή...Μάνος Χατζιδάκις, Kurt Weill, Demetrio Stratos, Gershwin...όλους τους μεγάλους κλασικούς και πάρα πολλούς άλλους..


Θεραπεύετε με σταθερή αφοσίωση και αγάπη επί σειρά χρόνων το παραδοσιακό τραγούδι.Υπάρχει η ανάγκη για έναν περισσότερο προσωπικό δίσκο;


Τα παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου είναι το ρεπερτόριο με το οποίο ξεκινήσαμε και το οποίο αγαπάμε και δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια, όμως πάντα βάζαμε και δικά μας προσωπικά  στοιχεία μέσα γιατί θεωρούμε ότι ο ερμηνευτής είναι και δημιουργός! Μας ενδιαφέρει να εμπνεόμαστε από την παράδοση και να την εξελίσσουμε! Ο δεύτερός μας δίσκος με τίτλο “ To Be Safe”  είναι δική μας ανεξάρτητη παραγαγή και είναι η πρώτη φορά που δισκογραφούμε δικές μας συνθέσεις (στίχους και μουσική). Είμαστε πολύ χαρούμενες και περήφανες γι αυτόν τον δίσκο και φυσικά ετοιμάζουμε και τους επόμενους!
Ένας καλλιτέχνης-δημιουργός μπορεί και θα πρέπει πάντα σε ό,τι κάνει να αφήνει το προσωπικό του στίγμα. Είτε αυτό αφορά μια εξολοκλήρου δική του δημιουργία (σύνθεση, στίχος κτλ), είτε αφορά κάποιο παρδοσιακό έργο, κλασικό έργο. Να αφήνει το προσωπικό του στίγμα και μάλιστα χωρίς να το εκβιάζει. Να του βγαίνει αυθόρμητα και αυθεντικά! Όπως κι από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μουσικοί που μπορεί να έχουν εξολοκλήρου δικά τους έργα αλλά ουσιαστικά να μην αφήνουν κάποιο προσωπικό, ξεχωριστό στίγμα



Πώς βλέπετε να διαγράφεται καλλιτεχνικά το μέλλον σας; Ετοιμάζετε κάτι,κι αν ναι,τι καλό; Πού μπορούμε να σας απολαύσουμε;

Ετοιμάζουμε κάτι για το οποίο είμαστε ενθουσιασμένες και μπορούμε να ανακοινώσουμε! Έχουμε τη μεγάλη τιμή να ηχογραφήσουμε δίσκο με την εταιρεία Nagra, μια εταιρεία high end, με τεράστια ιστορία στις ηχογραφήσεις και ιδιαίτερα στον κινηματογράφο.
Θα είναι ένας δίσκος ο οποίος θα ηχογραφηθεί εξολοκλήρου και αυστηρώς ζωντανά-κάτι το οποίο λατρεύουμε- σε διάφορους χώρους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς, με ή χωρίς κοινό και είμαστε πραγματικά συγκινημένες που θα ηχογραφήσουμε τον πρώτο δίσκο που θα κάνει η Nagra με την υπογραφή της!
Την παραγωγή κάνει ο Κώστας Κεκεμένης και το label Aphrodites Factory, παραγωγός θα είναι ο Μιχάλης Κοσιφάκης και θα κυκλοφορήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων, το φθινόπωρο.


Ακούω συχνά τελευταία ότι το μόνο σχεδόν που έχει να επιδείξει η Ελλάδα πολιτιστικά είναι εφήμερες υποκουλτούρες ,πολλοί εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες όμως παλεύουν να αποδείξουν το αντίθετο.Τί θα τους λέγατε,ως εμπειρότερες;


Πιστεύουμε ότι κάθε εποχη έχει να επιδείξει και αριστουργήματα αλλά και...τερατουργήματα! Βέβαια κάποιες εποχές διακρίνονται από μεγαλύτερη άνθηση των τεχνών από κάποιες άλλες. Πάντα όμως, ο κόσμος προχωράει με τη δράση και την αντίδραση. Το πραγματικά ποιοτικό και πρωτοπορειακό είναι αυτό που θα επιβιώσει μέσα από τη σύγκρουσή του με την “υποκουλτούρα” και που θα πάει τον κόσμο μπροστά. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, και που δεν είναι μόνο  αποτέλεσμα της κρίσης, συμβαίνει παντού στον κόσμο. Απλά στο χρόνο μένουν μόνο τα κάλα και αυτά που αξίζουν να μείνουν, τα άλλα ξεχνιούνται, ξεπερνιούνται... Οι νέοι καλλιτέχνες δεν πρέπει να πτοούμαστε από τίποτα και είναι "χρέος" μας να αγωνιζόμαστε για να πάει ένα βήμα μπροστά η τέχνη, η σκέψη, και σαφώς η ποιότητα ζωής!



Το μότο σας σε ό,τι αφορά στη μουσικη;

Η μουσική είναι η γλώσσα που μιλάνε, που κατανοούν και νιώθουν όλοι οι λαοί. Είναι η παγκόσμια γλώσσα.


Την Ελένη και τη Σουζάνα μπορείτε να βρείτε στις εξής διευθύνσεις : 




καθώς και στο e-store τους  http://www.vougioukli.gr/eshop/
από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τον τελευταίο τους δίσκο "To be Safe". Το κομμάτι τους "Σαν Οίκτος" από το ίδιο άλμπουμ έγινε ήδη animation, όπως μπορείτε να δείτε εδώ! : https://www.youtube.com/watch?v=8UgDWbBtga4&feature=youtu.be





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου