Entrevista amb Cesk Freixas


Vaig coneixes les cançons de Cesk Freixas, mitjançant l´opció "comença rádio" al Spotify, que fa una llista de cançons segons l'arxiu personal de les opcions mucicals dels usuaris. Les seues melodies i la seua expresivitat em van portar a trobar més cançons seues. Així d'aquesta manera el vaig poder descrobrir de veritat. La protesta, l'amor, el silenci i la lluita van junts eternament dins les seues paraules i em fan creure de nou que la cultural realment si pot canviar el món.








- Quan i com vas començar a cantar professionalment?


Vaig començar l'any 2004, amb el primer concert com a cantautor. Professionalment, m'hi dedico des de l'any 2006.


-Les teves cançons estan caracteritzades pel seu contingut, sobretot per ser cançons protesta. Creus que es important que les cançons es relacionen amb l'actualitat?


Sempre he pensat que el creador cultural no pot mostrar-se aliè a les reivindicacions nacionals i socials d'un país. D'aquesta manera, m'agrada entendre que la cultura fa aquesta funció d'acompanyament. En un moment tan decadent com l'actual, on el capitalisme genera més injustícia i desigualtat, és essencial que les cançons siguin crítiques amb la nostra realitat més quotidiana. Ho deia Bertolt Brecht: "la cultura és el martell per trencar aquesta realitat".


"Diuen que fem nosa, que quan creixem aterrarem en algun lloc, 
que no parlem d'amor, i no entenen que és només per això que fem cançons. 
Diuen que la modernitat és la música sense passar pel filtre de l'autor, 
que ja tenim diaris, i que no ens fan falta més predicadors. 

Vine, vine amb mi, vine, rebentant els silencis, vine, vine amb mi."





-Ha canviat la relació del públic amb la música i les arts en general a partir de l'inici de la crisi?

Penso que s'ha intensificat la necessitat d'actes culturals, perquè ens agermanen, ens fan sentir part d'un col·lectiu, i ens tornen horitzontals, ens allunyen de la jerarquia, ens donen forces per no quedar-nos quiets.

-Molts joves se'n van d'Espanya per a buscar treball i viure millor. Has pensat en anar-te'n o prefereixes quedar-te al teu país encara que siga més difícil?

No, no he pensat en marxar. Entenc la situació de desesperació, i tinc molts amics vivint arreu del món, on han trobat feines per poder subsistir i sobreviure.


"No creuré en res més 
que no sigui en el que veig, 
no hi ha hagut derrota 
que hagi vençut eternament. 
Sembla buida la vida 
sense el soroll de la rutina; 
tot allò que acaba 
empeny de nou un altre món. 

Les nits s'encenen 
al nostre pas, 
hi ha tantes lluites 
que encara hem de guanyar."






-A voltes has publicat al teu twitter notícies sobre Grècia. Què opines sobre la presència del partit neonazi Aurora Dorada en el parlament i en la l'actualitat grega?


Mai no he entès com la democràcia pot acceptar els que no són demòcrates. El discurs populista i identitari està creixent arreu d'Europa, i és perillós, perquè les democràcies capitalistes ofereixen espai a l'extrema-dreta, en lloc de plantar-hi cara i aturar el seu creixement.

-Creus que es pot canviar la situació en països com Grècia, Espanya, Portugal o Itàlia? Com deuria reaccionar la gent a les mesures i els retalls per part dels governs?



Tot això només pot canviar amb una nova estructura econòmica. I el primer pas és fer molta pedagogia amb les persones del nostre voltant. Ens cal un sistema econòmic molt més humà, just, solidari i cooperatiu. Les experiències socialistes del segle XXI als països llatinoamericans ens poden donar pistes de com organitzar els nostres territoris i recursos. Cada lloc amb els seus matisos, cada país segons les seves necessitats. Cal aprofundir de manera radical amb la participació ciutadana, i trencar amb els tentacles del poder econòmic. Mentre les democràcies segueixin obeint institucions econòmiques anti-democràtiques com l'FMI o el BCE, les persones no serem lliures. 

-Quins son els teus plans ara? Estàs preparant algun projecte nou o concerts?


El 15 de novembre edito el meu primer llibre "Paraules per a Gaeta". I l'any 2014 publicaré un nou CD+DVD.









Danai Delipetrou
amb la col·laboració de Clàudia Gimeno i Estrella Ortiz Terol



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου