Ελενα Βαρδαλα

Επιμέλεια: Στέλιος Τσεβάς

Η Έλενα Βαρδαλά είναι πτυχιούχος νομικής, ασκούμενη δικηγόρος, πολιτικοποιημένη από τα πρώτα φοιτητικά της χρόνια και υποψήφια σήμερα δημοτική σύμβουλος Αγίας Παρασκευής με την ανεξάρτητη παράταξη που στηρίζει τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Την γνωρίζω από το Σεμινάριο Εργατικού Δικαίου, που παρακολουθήσαμε ως συμφοιτητές μαζί στη Σχολή. Είναι εργατική, καταρτισμένη, αγαπά αυτό που κάνει και κάνει αυτό που αγαπά. Την παραδίδω στην κρίση σας.

1. Πως αποφάσισες να μπεις στον εκλογικό στίβο;

Ως μέλος της Αριστερής Ενότητας Νομικής, συμμετείχα στους αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, προωθώντας και συλλογικές προτάσεις για την αναβάθμιση των σπουδών μας. Τοπικά συμμετέχω εδώ και αρκετό καιρό στην δημοτική κίνηση «Νίκη των πολιτών της Αγίας Παρασκευής», γιατί οι προγραμματικές αρχές της και η συλλογική της δράση με εκφράζουν. Το να είμαι λοιπόν κομμάτι του ψηφοδελτίου της ήταν επακόλουθο.

2. Αν εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος, τι να περιμένουν οι συνδημότες σου από σένα;

Όπως και οι συνυποψήφιοί μου της «Νίκης», είμαι ενεργή πολίτης και γνωρίζω τα προβλήματα των ανθρώπων της Αγίας Παρασκευής. Στους τομείς της νεολαίας και της νομικής υποστήριξης (πχ. για τα «χαράτσια» ή τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), με τους οποίους έχω ασχοληθεί περισσότερο λόγω ηλικίας και αντικειμένου, δεν είχε γίνει σοβαρή δουλειά από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Βέβαια, πάντοτε τις προτεραιότητες τις θέτει η ίδια η πραγματικότητα και οι κοινωνικές ανάγκες.

3. Αν ως δημοτικός σύμβουλος σε ένα θέμα διαφωνήσεις με την θέση του κόμματος που υποστηρίζει το συνδυασμό σου, τελικά ποια άποψη θα ακολουθήσεις;

Η «Νίκη των πολιτών» έχει διαμορφώσει δημοκρατικά και συλλογικά ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και προγραμματικών θέσεων, μέσα από εκτενή επεξεργασία των θεματικών της επιτροπών, τις οποίες και αποδεχόμαστε όλοι. H στήριξή της από πολιτικές οργανώσεις (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είμαι μέλος) αποφασίστηκε με γνώμονα τις θέσεις αυτές, με σεβασμό στην αυτονομία της «Νίκης». Επομένως, θεωρώ απίθανο να προκύψουν τέτοιες διαφορές.

4. Τι σημαίνει για έναν δημοτικό συνδυασμό το γεγονός ότι τον υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι υποψήφιοι παίρνουν κάποιου είδους έγκριση από το κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να στηρίζει αυτοδιοικητικά σχήματα με αντιμνημονιακό, δημοκρατικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα και δράση. Που ορίζουν ως προτεραιότητα, όπως και ο ίδιος, το να μην μείνει «κανένας μόνος του στην κρίση». Να μην υπάρχει σπίτι χωρίς ρεύμα, άνθρωπος χωρίς φαγητό, γιατρούς και φάρμακα. Να μην υπάρχει Δήμος χωρίς στέκια πολιτισμού και νεολαίας. Οι Δήμοι με αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να συμβαδίζουν με το πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς, για μια κοινωνική άνοιξη.

 5. Τι πιστεύεις ότι μπορεί να προσφέρει ο συνδυασμός στον οποίο συμμετέχεις στον Δήμο σου;

Θα θεσμοθετήσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του δήμου, μέσα από συνελεύσεις γειτονιών και διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός. Και θα στηρίξουμε τους πληττόμενους από την κρίση, εξασφαλίζοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, μέσα από δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας, που θα οικοδομήσουμε με τον Δήμο αλλά και στοις οποίες θα καλέσουμε και τους δημότες να συμμετάσχουν.

6. Ποια η άποψή σου για το ρόλο της αυτοδιοίκησης;

Η  Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω των μνημονίων και των καλλικρατικών νόμων: η κυβέρνηση έχει πετάξει πάνω της πολλές αρμοδιότητες, αλλά οι πόροι, το προσωπικό και οι υποδομές της έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των πολιτών να μένουν ανικανοποίητες και η κυβέρνηση να βρίσκει άλλοθι. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης πρέπει να επαναπροσδιοριστεί σε νέους άξονες, με την ανατροπή των πολιτικών που γέννησαν τα μνημόνια και τον «Καλλικράτη».

7. Είσαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε, πως και γιατί αποφασίζει ένας νέος άνθρωπος να "υπηρετήσει" ένα κόμμα; Υπάρχει κάποιο όριο στο "μέχρι πόσο" και "σε ποια θέματα" μπορεί να επεμβαίνει ο αγώνας του κόμματός σου στην προσωπική σου ζωή;

Εντάχθηκα στην ριζοσπαστική Αριστερά, γιατί πιστεύω ότι θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, μόνο αν καταφέρουμε όλοι μαζί να ανατρέψουμε το υπάρχον πολιτικοοικονομικό σύστημα. Και αυτό είναι πρωτίστως χρέος της δικής μου γενιάς: της γενιάς της ανεργίας που φτάνει το 70%,της επισφάλειας και της μετανάστευσης. Επομένως δεν «υπηρετώ» τον αγώνα ενός κόμματος, αλλά τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και εμένα την ίδια.

8. Πως βλέπεις τον Αλέξη Τσίπρα αφενός ως νέο άνθρωπο, αφετέρου ως πολιτικό;

Για τα ελληνικά δεδομένα, είναι πρωτόγνωρο να αναλαμβάνει θέση προέδρου κόμματος ένας νέος άνθρωπος, πίσω από τον οποίο δεν κρύβονται τζάκια και μίζες. Ακόμα πιο πρωτόγνωρο είναι ένας αριστερός άνθρωπος να διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας, με ριζοσπαστικές θέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Α.Τσίπρας κατάφερε να δώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ όραμα και ελπίδα ειδικά στην δική μου γενιά, η οποία είχε γαλουχηθεί σε λογικές συμβιβασμού και του “όλοι ίδιοι είναι”.

9. Ποιος ο ρόλος των νέων ανθρώπων και ποιος των παλαιών πολιτικών ανδρών στην Ελλάδα που οραματίζεσαι;

Στην Ελλάδα της κρίσης, οι νέοι άνθρωποι αποτελούν μία από τις πιο βαθιά πληττόμενες κοινωνικές ομάδες. Αυτό κάνει την ενεργοποίησή τους ακόμη πιο επιτακτική, ώστε να καταφέρουν να ζήσουν αλλιώς. Βέβαια, οι παλαιότεροι «κουβαλούν» βιώματα και εμπειρίες. Χρειάζονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, που θα επιδιώκουν να ανατρέψουν την κατάσταση και θα φέρουν αλλαγές σε ριζοσπαστική κατεύθυνση.

10. Ποια η θέση σου για την Ευρώπη;


Μετά από την φετινή παρουσία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, όχι και τόσο θετική! Πέρα από την πλάκα, αυτό που επιδιώκω, μέσω της ένταξής μου στον ΣΥΡΙΖΑ και της υποστήριξης του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι μια Ευρώπη των λαών, με αλληλεγγύη,  κοινωνική συνοχή και πραγματικά δημοκρατικές δομές, χωρίς μνημόνια, που θα θέτει τις ανάγκες των πολιτών της πάνω από τις επιταγές των τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου