NeaR Mind

Είχα καιρό να γράψω κείμενο, πολύ περισσότερο συνέντευξη, οπότε όπως καταλαβαίνετε για να μπω στον κόπο και μετά από τόσους μήνες να ξανακάνω ερωτήσεις βρήκα κάτι που αξίζει τον κόπο.
Αυτό το κάτι, λοιπόν, είναι οι Near Mind, ένα grunge και nu metal συγκρότημα (αν και δεν τους πολυαρέσει να βάζουν ταμπέλες) που αυτή την περίοδο κινείται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Πτολεμαΐδας.
Αφορμή γι' αυτή την συνέντευξη στάθηκε η αυριανή τους εμφάνιση μαζί με τους No Entry, τους Rectifire, τους Influenza και τους Six Point Plan αύριο στο LOST IN THE ECHO στο 8ball στην Θεσσαλονίκη (είμαστε και περήφανοι χορηγοί επικοινωνίας οπότε ας ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας - όσοι τουλάχιστον από το  (aka μόνο εγώ) έχουμε). Και χωρίς άλλη καθυστέρηση, οι απαντήσεις του Θανάση, του Κώστα, του Λευτέρη, του Αλέξη και του Νίκου
  1. Ποιοι είναι οι Nearmind;
Καλησπέρα , είμαστε μια μπάντα που θα λέγαμε ότι ανήκουμε στον χώρο της grunge και της nu metal σκηνής. Δεν μας αρέσουν πολύ οι τίτλοι και οι ταμπέλες αλλά είναι ό,τι πιο κοντινό μπορούμε να προσδιορίσουμε για την μουσική μας. Μετράμε σχεδόν 3 χρόνια ως μπάντα και σε αυτό το διάστημα έχουμε 3 επίσημες κυκλοφορίες και live εμφανίσεις, φυσικά, μεταξύ άλλων στο Youth stage του River Party το καλοκαίρι του 2012 καθώς επίσης και στο live των Planet of Zeus στην Καστοριά ως support band. Η μπάντα αυτήν τη στιγμή αποτελείται από τους: Θανάσης (φωνή), Κώστας (κιθάρα), Λεύτερης (κιθάρα), Αλέξης (μπάσο), Νίκος (τύμπανα).
  1. Πώς προέκυψε το όνομα;
Το όνομα προέκυψε με το σκεπτικό να είναι μια 'ψυχική μονάδα μέτρησης', δηλαδή... πόσο κοντά στο μυαλό είναι οτιδήποτε κάνουμε ή δεν κάνουμε, νιώθουμε ή δεν νιώθουμε και γενικά κατά πόσο η όλη στάση ενός ανθρώπου μπορεί να καθοριστεί σύμφωνα με το πόσο ορθολογική ή μη είναι, άρα κατ’ επέκταση πόσο κοντά στο μυαλό είναι. Ακούγεται πολύ κάπως όλο αυτό και το γνωρίζουμε, αλλά μέσα μας είναι πολύ ξεκάθαρο.

  1. Πόσα χρόνια υπάρχει η μπάντα;
Ξεκινήσαμε στα μέσα του 2011. Φυσικά από τότε μέχρι τώρα έγιναν αρκετές αλλαγές στο line up μας, αλλά εδώ και μερικούς μήνες έχουμε ‘κλειδώσει’ με αυτό το θέμα και είμαστε θα λέγαμε στην καλύτερη μας φάση.

  1. Έχει κυκλοφορήσει υλικό σας μέχρι τώρα; 
Ναι φυσικά, έχουμε 3 κυκλοφορίες, ένα EP με 5 τραγούδια και 2 single ,τα οποία single θα συμπεριλαμβάνονται στον 1ο μας δίσκο.

  1. Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την μουσική;
Πάνω κάτω όλοι μας ξεκινήσαμε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ακούγοντας πολλή μουσική. Κάποια στιγμή το να ασχοληθούμε με κάποιο μουσικό όργανο έμοιαζε να είναι το επόμενο φυσιολογικό βήμα και από τότε και μέχρι τώρα είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο ξέρουμε και θέλουμε να κάνουμε.

  1. Η έδρα σας είναι στην επαρχία. Νομίζετε ότι αν βρισκόσασταν στην Αθήνα θα είχατε περισσότερες ευκαιρίες για live και για να προωθήσετε την δουλειά σας γενικότερα;
Αν και τους τελευταίους μήνες η μπάντα ουσιαστικά έχει έδρα 2 πόλεις, και την Πτολεμαΐδα αλλά και την Θεσσαλονίκη, λόγω του ότι 2 μέλη μας πλέον μένουν εκεί, σίγουρα όμως είδαμε και βλέπουμε ακόμα και τώρα κάποια, ας τα πούμε, εμπόδια. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα live σαφώς και υπάρχουν πιο πολλές ευκαιρίες αν ζεις σε μια μεγάλη πόλη, αλλά χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα ο κανόνας. Τα μαγαζιά δουλεύουν με κόσμο και προσπαθούν να ρίχνουν τις αμοιβές στο ελάχιστο, πράγμα απόλυτα λογικό κρίνοντας από την οικονομική κατάσταση της χώρας, επομένως από αυτήν την οπτική γωνία είναι πιο εύκολο μια μπάντα από Αθηνά να κλείσει ένα live στην πόλη της, γιατί πολύ απλά δεν πληρώνει το μαγαζί μεταφορικά και σίγουρα η μπάντα από μόνη της θα φέρει πιο εύκολα το κοινό της και τους φίλους της. Είναι θέμα χιλιόμετρων στην τελική. Τώρα όσον αφορά την προώθηση της δουλείας μιας μπάντας από επαρχία, εκεί είναι ίσως λίγο πιο εύκολο, από την άποψη ότι οκ.. υπάρχει το internet και διευκολύνει τα πράγματα. Ίσως υπάρχουν και τα θετικά , ότι ας πούμε είναι πιο εύκολο μια μπάντα από επαρχία να κάνει την διάφορα ανάμεσα στις άλλες, επειδή υπάρχουν πολύ λιγότερες μπάντες σε σχέση με Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Όπως και να 'χει, εύκολο ή δύσκολο, όταν παίρνεις την απόφαση να ασχοληθείς με την μουσική σοβαρά, δεν χωράνε τέτοιες δικαιολογίες, κάνεις αυτό που είναι να κάνεις, simple as that...

  1. Θεωρείτε ότι η επαρχία είναι το next big thing στην ελληνική underground μουσική;
Η αλήθεια είναι ότι δεν νομίζουμε ότι είναι τόσο… ‘γεωγραφικό’ το θέμα, δεν ξέρουμε κατά πόσο ισχύει όλο αυτό, πάντως σίγουρα υπάρχει πιο πολύ κίνηση σε σχέση με πιο παλιά, πράγμα θετικό, γιατί με το να γίνονται πράγματα βοηθάει η μια μπάντα την άλλη χωρίς απαραίτητα να το γνωρίζει.

  1. Γενικά πώς βλέπετε την κατάσταση στην underground μουσική σκηνή τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα;

Γενικά θα λέγαμε ότι ως μπάντα με τον όρο ‘underground’ είμαστε λίγο μαλωμένοι. Δεν μπορέσαμε ποτέ ως άνθρωποι αλλά και ως μπάντα να μπούμε σε αυτήν την λογική, είτε του underground είτε του mainstream. Για εμάς είναι απλά μουσική, υπάρχει η καλή μουσική και η κακή μουσική. Μέχρι εκεί μπορούμε τουλάχιστον εμείς να το δούμε. Πέραν αυτο,ύ αυτή η ταμπέλα είναι και λίγο σχετική για τον καθένα. Αν μπούμε σε μια λογική όμως να μιλήσουμε για αυτό που θεωρείται undergound στην Ελλάδα, υπάρχει σκηνή και είναι μεγάλη, υπάρχει μεγάλη ποσότητα, αλλά ίσως υστερούμε στο θέμα της ‘ταυτότητας’ της κάθε μπάντας, και γενικά το έχουμε ακούσει αυτό σε πολλές μπάντες, δηλαδή παιχταράδες, μουσικάρες αλλά να θυμίζει κάτι που έχεις ήδη ακούσει από κάποια πολύ μεγάλη μπάντα σε ενοχλητικό βαθμό.

  1. Από τις ελληνικές μπάντες ποια (ή ποιές) είναι αυτή που θεωρείτε ότι έχει φτάσει “ένα κλικ πιο πάνω”;
Οι μπάντες που έχουν κάνει ένα ή και παραπάνω κλικ θα λέγαμε, σίγουρα είναι οι Rotting Christ, οι Septic Flesh και οι Firewind. Αυτές οι 3 μπάντες πιστεύουμε ότι έχουν κάνει ότι δεν έκανε καμία άλλη ελληνική μπάντα. Από κει και πέρα, υπάρχουν πολλές ακόμα που βαδίζουν προς τα εκεί και μακάρι να φτάσουν και πιο ψηλά, όσο περισσότερες τόσο καλύτερα.

  1. Αν σας έδιναν την ευκαιρία να παίξετε με κάποιον μουσικό από οποιαδήποτε εποχή, ποιον θα επιλέγατε και γιατί;
Χμμ… Είναι πολλοί!!! Με οποιονδήποτε από τις παρακάτω μπάντες (νεκρούς και ζωντανούς) Led Zeppelin, Pantera, Alice in Chains, Tool, Korn και πολλούς άλλους, είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις μόνο έναν..

  1. Ποια είναι η άποψή σας για το free downloading;
Το free download υπάρχει και θα υπάρχει, και αν αποτελεί πρόβλημα τότε είμαστε και εμείς οι ίδιοι μέρος του προβλήματος. Θεωρούμε προτιμότερο να μας ακούσει κάποιος μέσω του free download παρά να μην μας ακούσει καθόλου, άρα δεν θα λέγαμε ότι είναι απαραίτητα κάτι απόλυτα κακό. Οκ.. σε έναν ιδανικό κόσμο θα πλήρωναν όλοι για να ακούσουν ένα album από μια μπάντα, αλλά είτε για λόγους οικονομικούς (κυρίως) είτε για λόγους ευκολίας αυτό δεν γίνεται, επομένως ας κρατήσουμε το θετικό του πράγματος.

  1. Τι να περιμένουμε από εσάς το επόμενο διάστημα;

Την Τετάρτη 30 Απριλίου συμμετέχουμε στο Lost in The Echo event στο Eighball στην Θεσσαλονίκη,  τον Ιούνιο ξεκινάμε τις ηχογραφήσεις του 1ου μας δίσκου, είμαστε σε συζητήσεις και για κάποια αλλά live και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι θα παίξουμε και σε διάφορα festival.

  1. Πείτε μας δυο λόγια για το Lost in the echo που θα συμμετάσχετε.
Το Lost in the Echo είναι μια κίνηση που δείχνει ότι υπάρχει ενότητα ανάμεσα στις μπάντες και ότι αν υπάρξει θέληση μπορούν να γίνουν πολύ ωραία πράγματα, και φυσικά δεν σταματάμε εκεί! Ελπίζουμε το live στις 30 Απριλίου στο Eightball να είναι μόνο η αρχή και να παίξουμε υπό αυτό το όνομα του event με τις άλλες 4 μπάντες τους No Entry, Rectifire, Six Point Plan και Influenza και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

  1. Πού μπορεί κάποιος να σας βρει;
Στα πλέον συνηθισμένα μέρη όπως το facebook το youtube κ.α. ;)

  1. Υπάρχει κάτι στα σκαριά για να σας δούμε και στην Αθήνα;
Είμαστε ήδη σε συζητήσεις και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες μέρες ημερομηνίες., Θέλουμε εδώ και πολύ καιρό να παίξουμε Αθηνά, και θα χαρούμε πολύ αν αυτό γίνει.
  1. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας κόμικς;
Σαν παιδιά της marvel θα πούμε αυτόν τον τύπο που όταν νευριάζει γίνεται πράσινος.. Ο Hulk φυσικά..
  1. ΠΑΟΚ ή Άρης;
ΠΑΟΚ αλλά χωρίς τα μυαλά στα μίξερ...
  1. Πόσο μέταλ νομίζετε ότι είναι η Πάολα;

Πιο μέταλ πεθαίνεις… :P

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου