Claudio Alcara











1.Λοιπόν,ας ξεκινήσουμε με τους Stroszek,που είναι αγαπημένη μου μπάντα.Τί σημαίνει Stroszek;Έχει κάποια σχέση με την ομώνυμη ταινία του Herzog;

Ωω,σ’ ευχαριστώ πολύ.Πράγματι,το όνομα είναι από αυτή την ταινία,η οποία είναι εξαιρετική,καθένας πρέπει να τη δει!Εσύ ήξερες ότι ο Ian Curtis (ο τραγουδιστής των Joy Division) αυτοκτόνησε λίγο μετά αφού την είδε; Η ζωή του κεντρικού χαρακτήρα Bruno Schleinstein είναι τρομερά ενδιαφέρουσα και παρόμοια με τη ζωή του ίδιου του Bruno Stroszek.

2.Είναι σχετικά δύσκολο να ορίσεις το είδος της μουσικής που γράφεις. Εσύ πώς θα την περιέγραφες;

Συνήθως λέω ότι παίζουμε “Country folk”.Ξέρω,βέβαια, ότι κάποιος θα μπορούσε να το «παρερμηνεύσει». Η country είναι συνήθως χαρούμενη,ελαφριά μουσική, ενώ το folk θα μπορούσε να σου φέρει στο μυαλό βίκινγκς να χορεύουν,αλλά τί να κάνουμε;Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται,είναι 10 δεύτερα υπόθεση να τσεκάρει σχετικά στο Youtube και να αναθεωρήσει.

3.Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Το 2005, μετά το ακουστικό άλμπουμ των Frostmoon Eclipse «Dead and Forever Gone”, σκέφτηκα ότι θα ήθελα να συνεχίσω σ αυτήν την κατεύθυνση,παρόλα αυτά δεν μπορούσα να γυρίσω από το old school black metal σε country folk με τη μία.Έτσι ξεκίνησα τους Stroszek.

4.Μια και είσαι ο ηθικός αυτουργός πίσω από τους Frostmoon Eclipse επίσης,θα μου πεις δύο λογια και για αυτούς; Η μπάντα υπάρχει από το 1994,αν δεν κάνω λάθος.

Είμαστε 20 χρονών μπάντα,έχουμε ηχογραφήσει 5 άλμπουμ, αμέτρητα 7’’/split/mcd/tributes,έχουμε παίξει σε όλη την Ευρώπη και κάναμε και μια τουρ στις Η.Π.Α το 2008.

5.Οι μουσικές σου επιρροές ; 

Ο Townes van Zandt.

6.Θέλω να μου μιλήσεις για το παλαιάς κοπής black metal στην Ιταλία. Δεν είναι περισσότερο «σκανδιναβικό» παρά μεσογειακό είδος; Πώς θεωρείς εσύ το black metal στα ευρύτερα μεσογειακα συμφραζόμενα;

Κοίτα,δεν μπορώ να πω ότι ξέρω πώς έχει η κατάσταση στην Ελλάδα,πάντως όσον αφορά στην Ιταλία,μπορεί να είναι μια μεσογειακή χωρα πνιγμένη στον ήλιο,αλλά είναι σίγουρα ένα από τα πιο καταθλιπτικά μέρη να ζει κάποιος.Για να μη μιλήσω για το να είσαι μουσικός ή ακόμη και να ξεκινήσεις μια μπάντα.Όλοι αυτοί οι σκανδιναβοί ήρωες είναι πραγματικά τυχεροί σε ό,τι εχει να κάνει με τη δουλειά,τα λεφτά,τις κυβερνητικές παροχές κτλ.

7.Περίγραψέ μου το ιδανικό σου line up.Κάτι μου λέει ότι θα ήθελες πραγματικά πολύ να παίξεις με τον θρυλικό Townes!

Αχ,δε λες τίποτα,νομίζω όμως ότι άργησα λιγάκι… «Everyone I love is dead” όπως λέει και ο Peter Steele (που επίσης είναι νεκρός,παρεμπιπτόντως). Nick Drake, Johnny Cash, Mickey Newbury και τόσοι άλλοι, όλοι πεθαμένοι.Λίγο καιρό πριν, «άνοιξα» τη συναυλία του Hugo Race,επίσης πολύ αγαπημένου μου καλλιτέχνη,οπότε αυτό μου αρκεί για την ωρα.Θα ήθελα όμως να μοιραστώ τη σκηνή με τον Mike Johnson,που μου επέτρεψε να διασκευάσω το κομμάτι του “If the world hadnt gone insane” –αυτό στο τρίτο άλμπουμ των Stroszek,το “Sound graveyard bound”.Ε,και μια και ονειρευόμαστε εδώ,ας προσθέσω και τον Tom Waits.

8.Η μουσική σου είναι τόσο πολύπλευρη,αν μπορώ να το θέσω έτσι.Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Νομίζω ότι τα περισσότερα κομμάτια μου βγαίνουν αυθόρμητα,από μόνα τους.Κάποτε,ο van Zandt είχε πει για το τραγούδι του «Pancho and Lefty” : «δεν μπορώ να πω ότι εγώ το έγραψα,διότι απλώς ήρθε αναπάντεχα».Για τα περισσότερα τραγούδια μου θα μπορούσα να πω το ίδιο.

9.Πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα ενός full time μουσικού. Πόσες ώρες τη μέρα παίζεις και τί σε ηρεμεί μετά;

Θα εκπλαγείς λίγο,αλλά δεν παίζω σχεδόν ποτέ κάθε μέρα.Ας πούμε ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα ή κάπου εκεί.Γι αυτό δε σημειώνεται πρόοδος,χαχαχα!Σε κάθε περίπτωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσω και διαρκώς λέω στον εαυτό μου ότι πρέπει να παίζω λιγάκι περισσότερο.

10.Πες μου τρία πράγματα που θέλεις να κάνεις στη (μουσική) ζωή σου.

Νομίζω να ζω από αυτή,το βρίσκεις άπιαστο όνειρο; Χαχαχα,τι πιστεύεις;

11.Μπορούμε πάντοτε να κυνηγάμε την ουτοπία και να προχωράμε μπροστά.Υπάρχει κάτι που να ετοιμάζεις,είτε για τους Stroszek είτε για τους Frostmoon eclipse;

Έχω γράψει λίγα τραγούδια και για τα δύο συγκροτήματα,θα προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε και να τους δώσουμε «μορφή».Οι Stroszek μόλις κυκλοφόρησαν την επανέκδοση του “Wild years of remorse and failures”, οι δε Frostmoon eclipse ετοιμάζουν δύο επτάιντσα ep.Στο μεταξύ,λάιβ ξεφυτρώνουν από δω κι από κει…

12.Πώς θα περιέγραφες το ελληνικό κοινό; Είμαστε της ακουστικής ή σκληροπυρηνικοί μπλακ μεταλλάδες που λιώνουν στο headbanging;

Δεν είχα την ευκαιρία να παίξω ένα ακουστικό σόου στην Ελλάδα,αλλά όταν παίξαμε με τους Frostmoon eclipse ήταν υπέροχα και συναντήσαμε πολύ και φιλικό κόσμο.Σίγουρα ένα από τα καλύτερά μας λάιβ.

13.Για να παινέψουμε και το σπίτι μας,είναι αλήθεια ότι έχεις συμπεριλάβει στίχους του Καζαντζάκη σε ένα σου booklet;

Ναι,βρίσκονται σε αυτό του “The end stands still” των Frostmoon eclipse.Νομίζω ήταν ιδέα του ντράμερ μας,που επιμελήθηκε το artwork.Ο Καζαντζάκης είναι εκπληκτικός,παρεμπιπτόντως,ακόμη θεωρώ ότι επρόκειτο για πολύ καλή επιλογή.

14.Πότε σχεδιάζετε να ξαναπαίξετε στην Ελλάδα; Υπάρχουν κάποια λάιβ μες στο πρόγραμμα;

Δυστυχώς όχι,είμαι όμως πάντοτε ανοικτός σε προτάσεις.

15.Θα στείλεις ένα μήνυμα στους φαν σου;

Φροντίστε να ξαναβρεθούμε και τσεκάρετε σχετικά στο www.stroszekmusic.com και το www.frostmooneclipse.com , ή αν προτιμάτε στο facebook www.facebook.com/stroszekofficial και www.facebook.com/frostmooneclipse



To read this interview in english, follow this link http://synmas.blogspot.gr/2014/04/claudio-alcara_15.html






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου